Suonikohjut

 

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Tämän seurauksena pystyasennossa oltaessa paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle aiheuttaen jalkoihin turvotusta. Turvotus yleensä lisääntyy päivän mittaan ja on tyypillisesti pahimmillaan iltaisin. Turvotukseen liittyy usein kipua ja kiristävää tunnetta ja ihon kutinaa. Yöllä raajojen ollessa lepoasennossa turvotus vähenee mutta voi esiintyä suonenvetoa, raajasärkyä tai jalkojen levottomuutta.

Pitkään jatkunut laskimoiden vajaatoiminta voi aiheuttaa ihon kutinaa ja vähittäistä tummumista. Vajaatoimintaan liittyvä verenkierron häiriö voi myös aiheuttaa säären haavauman.

Laajentuneet pinnalliset laskimot näkyvät sääressä ja joskus reidessäkin laajentuneina röllyköinä. Aina ei laskimoiden vajaatoimintaan kuitenkaan liity pintalaskimoiden laajeneminen, vaan oireita voi aiheutua myös syvemmällä lihasten sisällä olevien laskimoiden ja syvien ja pinnallisten laskimoiden välillä olevien laskimoiden vajaatoiminnasta.

 

Itsehoito

Pelkät laajentuneet pinnalliset laskimot ilman kipu- tai turvotusoireita eivät tarvitse hoitoa. Lievässä laskimoiden vajaatoiminnassa, kun oireena on vain ajoittain turvotusta ja lievää kivistystä, turvotuksia voi ehkäistä kävelyllä, jolloin lihastoiminta jaloissa tehostaa nesteen poistumista. Pitkäaikaista seisomista tulee välttää, ja istuessa jalat on hyvä laittaa koholle. Ylipainon vähentäminen helpottaa laskimoveren paluuta alaraajoista.

Ensisijainen turvotuksen ja muiden oireiden vähentämiseen käytettävä hoito on mitoitetut hoitosukat, jotka puristamalla estävät pinnallisten laskimoiden laajenemista ja tehostavat lihasten avulla tapahtuvaa nesteen pumppaamista alaraajoista.

 

Kiireetön hoito

Päivittäin kehittyvän ja yöllä poistuvan säärten ja jalkaterien turvotuksen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon, jos hoitosukkien käytöstä ei ole oireeseen apua. Lääkärin tutkimuksessa voidaan varmistua vaivan syystä. Suonikohjujen leikkaushoito on tarpeen, jos hoitosukka ei riitä pitämään oireita poissa tai jos vajaatoimintaisista laskimoista aiheutuu ihomuutoksia tai säären haavauma.

 

Hoitomuotoja:

TC3000: poistaa pienempiä suonia, voidaan poistaa myös kasvoista

Sclerosering

Perinteisessä leikkauksessa laajentunut laskimo suljetaan ja vialliset sivuhaarat poistetaan.