Suonikohjujen toimenpiteillä nopea apu ikäviin vaivoihin

Suonikohjut ovat hyvin yleinen vaiva. Liki neljällä viidestä työikäisestä on suonikohjuoireita. Niistä voivat kärsiä kaikenikäiset.

Suonikohjujen vaahtoruiskutuksella sekä RF-hoidoilla saat nopean avun ikäviin vaivoihin.

Sf-clinikenillä suonikohjutoimenpiteet tekee kirurgi. Toimenpiteet tehdään päiväkirurgisesti leikkaussalissa.

Näin hakeudut verisuonikirurgin vastaanotolle

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja), +358400295133 (vastaanotto) tai nettiajanvarauksen kautta.

Hinnasto Nettiajanvaraus

Valmistaudu esittämään vastaanotolla Kela-kortti tai muu kuvallinen henkilökortti. Saat erikoislääkärin vastaanottokäynnistä Kelan taksaluettelon mukaisen korvauksen.

Mistä suonikohjut syntyvät?

Suonikohjuja syntyy, kun alaraajojen laskimoläpät eivät toimi normaalisti. Normaalitilassa laskimot tyhjentyvät lihaspumppujärjestelmän ansiosta, mutta suonikohjujen kehittyessä laskimoiden läpät eivät toimi, minkä vuoksi veri virtaa takaisin suoniin, ja jalkoihin syntyy siten paineen tunnetta. Lisääntyneen paineen myötä laskimo pullistuu, sillä se löystyy. Tilaa kutsutaan laskimoiden vajaatoiminnaksi.

Suonikohjujen syntyyn vaikuttavat pitkälti perintötekijät sekä naisilla raskaudet. Samoin seisomatyö sekä ylipaino kasvattavat laskimolaajentumien riskiä.

Vaahtoruiskutuksella voidaan tukkia monia pieniä ja mutkaisia suonia. Toimenpiteessä suonen sisään ruiskutetaan kohjuja kovettavaa ja tukkivaa ainetta. Toimenpide kestää noin 15–30 minuuttia, eikä puudutusta tarvita. Voit palata toimenpiteestä takaisin normaaliarkeen nopeasti, eikä sairaslomaa useimmiten tarvita.

Suonikohjujen RF-hoito

Laskimoiden lämpökatetrihoidon eli RF-hoidon avulla helpotetaan  pintalaskimovajaatoiminnasta johtuvia oireita, jos viallinen laskimorunko kulkee reiden tai pohkeen alueella. Hoitomuoto ei kuitenkaan sovellu hyvin mutkaisten, pinnallisten tai pienten laskimoiden hoitoon.

Mitä RF-hoidossa tehdään?

Toimenpide tehdään leikkaussalissa päiväkirurgisesti. Ihoon tehdään pieni viilto, jonka kautta kirurgi asettaa hoitokatetrin vajaatoimintaisen laskimon sisään ultraääniohjauksessa. Hoidettava alue puudutetaan paikallispuudutteseoksella ennen RF-käsittelyä.

Menetelmä perustuu laskimon kuumentamiseen ja tuhoamiseen. Lämpöenergian seurauksena suonen seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu. Toimenpide kestää noin tunnin. 

Kuten kaikkiin toimenpiteisiin, myös RF-hoitoon liittyy riskejä. RF-hoito on kuitenkin arvioitu leikkaushoitoa turvallisemmaksi. 

Hoito-ohjeet RF-hoitoon

Ennen toimenpidettä

Käy suihkussa toimenpideaamuna ja saavu toimenpiteeseen ilman meikkiä. Pukeudu puhtaisiin, väljiin vaatteisiin, jotka sinun on helppo pukea leikkauksen jälkeen kotiin lähtiessäsi. Älä rasvaa leikkausalueen ihoa leikkauspäivänä. Jätä korusi kotiin. Jos käytät kuulokojetta, ota se toimenpiteeseen mukaan.

Ota mukaasi myös pitkäaikaislääkkeet, esim. astmasuihkeet ja insuliinit. Myös oma verensokerimittari on hyvä olla mukana.

Toimenpidepäivänä voit ruokailla normaalisti ja ottaa omat lääkkeesi listan mukaisesti.

Toimenpide

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, nukutukselle on tarvetta vain harvoin.

Toimenpide kestää noin 1–1,5 tuntia, jonka jälkeen seuraamme vointiasi hetken heräämössä.

Toimenpiteen jälkeen

Sairasloman pituus on 1–2 viikkoa.

Toimenpiteen yhteydessä sinulle laitetaan reisimittainen 2. kireysluokan hoitosukka jalkasi mittojen mukaan valittuna. Sukkaa pidetään viiden vuorokauden ajan ympärivuorokautisesti ja sen jälkeen viiden vuorokauden ajan päiväsaikaan.

Parin vuorokauden kuluttua leikkauksesta voit käydä ensimmäisen kerran suihkussa. Saunominen on sallittua viikon kuluttua leikkauksesta.

Ensimmäisen parin viikon aikana on vältettävä kovaa rasitusta. Myös yli neljän tunnin pituisia lentomatkoja tulee välttää kolmen viikon ajan.

Toimenpiteen jälkeen hoidetussa alaraajassa voi esiintyä kipua ja punoitusta. Voit ottaa kipuihin apteekista saatavia reseptivapaita särkylääkkeitä.

Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Suonikohjujen vaahtoruiskutus tehdään ultraääniavusteisesti. Kirurgi tutkii ja kanyloi suonen ultraääniavusteisesti ja ruiskuttaa vaahtoa suonen sisään. Lääkäri kontrolloi vaahdon leviämistä ultraäänellä. Suonikohju kovettuu ja tukkeutuu usein  jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta joskus voidaan tarvita useampi hoitokerta.

Joskus osittain auki jääneet suonen osat saattavat avautua uudelleen kuukausien tai vuosien kuluessa. Siksi täydennysvaahdotus saattaa olla aiheellinen.

Hoito-ohjeet vaahtoruiskutukseen

Toimenpiteen yhteydessä sinulle laitetaan reisimittainen 2. kireysluokan hoitosukka jalkasi mittojen mukaan valittuna. Sukkaa pidetään viiden vuorokauden ajan ympärivuorokautisesti ja sen jälkeen viiden vuorokauden ajan päiväsaikaan.

Otathan yhteyttä, jos

– Sinulla on yltyvää haavakipua, johon särkylääkkeet eivät auta.

– Kuume nousee yli 38 asteen.

– Hoidettava kohta on turvonnut, kuumottava tai punoittava.

– Toimenpidealue alkaa vuotamaan uudelleen verta tai muuta eritettä.