Gynekologia naisten terveyden tukena paikallisesti Torniossa

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Jokaisen naisen tulisi huolehtia läpi elämänsä hyvästä elämänlaadusta, jota säännöllinen gynekologilla käyminen tukee.Sf-clinikenillä sinua hoitaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja auktorisoitu seksuaalineuvoja Eeva Linna. Linna on erikoistunut laaja-alaisesti eri-ikäisten naisten gynekologisten sairauksien hoitoon ja hedelmällisyyteen sekä seksuaalisuuteen liittyviin asioihin.

Tiloissamme on kaksi leikkaussalia, joissa teemme gynekologisia päiväkirurgisia toimenpiteitä.

Miten hakeudun gynekologin vastaanotolle?

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto) tai nettiajanvarauksen kautta.

Hinnasto Nettiajanvaraus

Valmistaudu esittämään vastaanotolla Kela-kortti tai muu kuvallinen henkilökortti. Saat gynekologin vastaanottokäynnistä Kelan taksaluettelon mukaisen korvauksen.

Gynekologimme auttaa sinua seuraavanlaisissa asioissa:

– virtsankarkailu ja laskeumat (lisätietoa alla)

– raskauden ehkäisy

– kierukan laitto tai poisto

– gynekologisten tulehdusten hoito (esim. emätintulehdus, sukupuolitaudit)

– kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset

– endometrioosi

– kohdun ja munasarjojen kasvaimet (esim. myoomat, munasarjakystat)

– vaihdevuodet

– alavatsakivut

– gynekologiset ultraäänitutkimukset

– seksuaalineuvonta

Milloin ja kuinka usein gynekologille?

Naisen olisi hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle ensimmäisen kerran silloin, kun hän suunnittelee ehkäisyn aloittamista tai jos hänellä on kuukautisiin liittyviä ongelmia.

Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kärsii vaivoista, joiden syy voisi olla gynekologinen. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi limakalvojen kuivuus, ärsytys tai kutina, poikkeavat vuodot ja kivut. Myös vaihdevuosioireiden alkaessa apu voi löytyä gynekologin vastaanotolta.

Säännöllinen gynekologilla käyminen läpi elämänvaiheiden on tärkeää. Siitä ei ole haittaa perusterveellekään naiselle, sillä vastaanotolla arvioidaan kokonaisterveyttä ja hyvinvointia sekä voidaan keskustella parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Miten valmistaudun gynekologin vastaanottoon?

Vastaanotolla puhutaan aluksi käynnin syistä, ja asiakas voi kertoa gynekologille huolenaiheensa ja toiveensa. Gynekologilla käyntiin liittyy usein alatietutkimus.

Vastaanotolla käydään läpi seuraavat asiat:

– pitkäaikaissairaudet

– lääkitykset

– allergiat

– ehkäisyn tarve sekä parisuhdetilanne

– tehdyt leikkaukset

– kuukautiskierron pituus 

– raskaudet ja synnytykset

– viimeisimmät papakokeet.

TOT – virtsankarkailun korjausleikkauksen potilasohje 

Leikkauksessa virtsaputken alle asetetaan verkkonauha, joka ehkäisee ponnistaessa tapahtuvaa virtsankarkailua.

Nauha asetetaan virtsaputken alle emättimen etuseinämään pienillä metallikoukuilla nivustaipeiden kautta, jonne tehdään pienet haavat koukkuja varten. Leikkaus kestää noin 15–30 minuuttia. Leikkauksen jälkeen nivustaipeiden haavoihin laitetaan haavateipit, joita suihkutellaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Teipit poistetaan, kun ne alkavat irrota itsestään. Emättimen etuseinämään tulee 3–4 pientä ommelta, jotka sulavat itsekseen.

Leikkaus tehdään kevyessä humautuksessa ja paikallispuudutuksessa tai vaihtoehtoisesti selkäpuudutuksessa.

Leikkaus auttaa vain ponnistuskarkailuun. Yliaktiivisen rakon aiheuttamaan virtsankarkailuun leikkaus ei auta ja voi jopa pahentaa sitä. Ponnistuskarkailukaan ei välttämättä lopu kokonaan, mutta usein vaiva helpottaa huomattavasti.

Leikkauksen jälkeen tulee käyttää säännöllisesti paikallisestrogeeniä (esim. Vagifem tai Ovestin kaksi kertaa viikossa), jotta limakalvot eivät esimerkiksi iän tai yhdyntöjen myötä ohennu ja paljasta verkkonauhaa limakalvojen alta. Jos verkkonauha hankautuu ohentuneiden limakalvojen läpi, joudutaan se yleensä poistamaan, jolloin virtsankarkailuvaiva voi pahentua uudelleen.

Sairasloman jälkeen on tärkeää jatkaa säännöllistä lantionpohjalihasten harjoittelua, sillä se tukee nauhaleikkauksen tehoa.

Leikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Yleisimpiä komplikaatioita ovat leikkauksen jälkeiset virtsatieinfektiot. Harvinaisempia komplikaatioita ovat nivusalueen kipu, virtsaputken tai virtsarakon vauriot sekä alaraajojen hermovauriot. Asiakkaan tulee ymmärtää ja hyväksyä riskit ennen leikkausta ja niistä tulee keskustella lähettävän ja leikkaavan lääkärin kanssa.

Asiakkaan on tärkeä valmistautua leikkaukseen huolellisesti erillisen ohjeen mukaan, jotta toimenpide sujuisi ongelmitta.

Leikkauksen jälkeen tarkistamme, että virtsarakko tyhjenee WC-käynnillä ongelmitta. Tämän jälkeen kotiudut.

Sairaslomaa kirjoitetaan työstä riippuen 7–10 vuorokautta.

Leikkauksen jälkeen raskas ponnistelu, nostelu, hikiliikunta, pyöräily ja yhdyntä ovat kiellettyä kahden viikon ajan.