Åderbråck

 

Åderbråck på benen beskrivs som vida slingrande blodådror (vener) som ligger direkt under huden. De uppstår genom att benens ytliga vener, som för blodet tillbaka till hjärtat, försvagas och att dess klaffar fungerar dåligt. I stället för att blodet flyter uppåt i benen blir det stillastående eller kan t.o.m. flyta ner mot foten.

Oftast sitter felet i ljumsken. Åderbråcken syns då mest på lårets fram och insida och/eller vadens insida. Ibland sitter felet i knävecket. Åderbråcken syns då mest på vadens bak och utsida. Åderbråck är aldrig livshotande. Symtomen består oftast av att man upplever åderbråcken som kosmetiskt störande. Åderbråck kan ge ytliga men ofarliga blodproppar. Dessa är aldrig livshotande, men ger dock upphov till rodnad och ömhet som går över spontant.

Tyngdkänsla, spänning, värk, trötthet och klåda i benen är de vanligaste förekommande symtomen. Det finns många andra tillstånd som kan ge upphov till liknande besvär. Därför kan man aldrig lova att en operation ger symtomfrihet.

Vikten av att ge en så bra behandling som möjligt vid första behandlingstillfället kan inte nog betonas. Behandling av återkommande åderbråck är alltid svårare att lyckas med och kräver särskilt stor erfarenhet. Har man väl hamnat i en återfallsspiral kan denna vara svår att bryta.
Olika typer av operation:

 

TC3000 : tar bort de allra minsta kärlen, även i ansikte

Sclerosering: tar bort de något större kärlen på underbenen

Operation: tar bort de huvudstammar (från ljumske eller knäveck) som orsakar att du fått åderbråck på underbenen samt tar bort stora åderbråck på underbenen.