Tyräleikkaukset

Tyräleikkaus on yksi Sf-clinkenin yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä. Toimenpiteen tekee yleiskirurgian erikoislääkäri, jolta löytyy erittäin vankka kokemus ja edistyksellinen tekniikka tyrien hoitoon. Toimenpiteet tehdään päiväkirurgisesti joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Yleisiä kysymyksiä tyräleikkauksista

Miten tyrä syntyy?

Tyrä syntyy, kun vatsakalvon peittämä vatsaontelon sisältö, esimerkiksi ohutsuoli, pääsee nivuskanavan kautta työntymään ihonalaiskerroksen alle. Tyrä näkyy yleensä ulospäin pullistumana. Tyriä tulee yleisimmin nivusten alueelle tai navan ja vatsan etuosan alueelle.

Nivustyrä: Miten se syntyy ja miten se hoidetaan?

Nivustyrät ovat kaikkein yleisimmin esiintyviä tyriä. Niitä voi muodostua kaikenikäisille, mutta iän myötä niitä ilmaantuu herkemmin. Nivustyrä on pääasiassa miesten tauti, potilaista 95 % on miehiä. Tyrä ei parane itsekseen ja vaivoja aiheuttaessaan se korjataan leikkauksella.

Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina nivusessa tai molemmissa nivusissa, sillä joskus tyrä voi olla molemminpuolinen. Yleensä patti häviää levossa. Tyrä ei aiheuta aina kipua, mutta usein siihen liittyy pientä vaivaa mm. liikkuessa. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Leikkauksessa nivuseen tehdään noin 7 cm:n suuruinen viilto, jonka kautta kirurgi avaa nivuskanavan ja työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon. Leikkauksessa repeämän tai aukon päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen. Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole.

Napatyrä: Miten se syntyy ja miten se hoidetaan?

Napatyrässä suoliston osa tai vatsapaita on työntynyt vatsalihasten etupuolelle ihon alle napaan tai navan vierelle. Napatyrälle altistavat keskivartalolihavuus ja naisilla myös raskaudet.

Napatyrä voi aiheuttaa lievää kipua ja venytyksen tunnetta. Lisäksi oireita voivat olla mahakipu ja oksentelu. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Sf-clinikenillä napatyräleikkaus tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa pullistuman kohdalle tehdään leikkausviilto, jonka kautta kirurgi työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon ja sulkee tyräportin. Leikkauksessa avautuneet vatsakalvon päät ommellaan takaisin yhteen. Tämä leikkaus sopii pienten tyrien hoitoon. Isompien napatyrien leikkaushoidossa tyräportin päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen. Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole

Arpityrä: Miten se syntyy ja miten se hoidetaan?

Arpityrä muodostuu aikaisempaan leikkausarpeen, johon on tehty leikkausviilto vatsan ihon ja lihaskerrosten läpi. Leikkaushaavan arpi ei ole koskaan yhtä luja kuin alkuperäinen vatsanpeite. Ajan mittaan vatsan avoleikkauksen jälkeiseen arpeen voi muodostua tyrä.

Arpityrä ei yleensä ole vaarallinen, mutta usein kuitenkin epämiellyttävä. Arpityräleikkaus tehdään nukutuksessa.

Miten valmistaudun leikkaukseen?

Ennen leikkausta sinun tulee käydä tutkimuksessa ja esikäynnillä kirurgillamme. Käynnin yhteydessä sovitaan aika toimenpiteelle ja saat samalla tarkat ohjeet, miten toimia ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.

Palvelut

Varaa aika

Voit varata ajan helposti nettiajanvaraksemme kautta tai soittamalla asikaspalveluumme

Varaa aika verkossa
+358 40 029 5133