Yleiskirurgia on kirurgian osa-alue, joka on erikoistunut vatsaontelon, kilpirauhasen, ihon, pehmytkudosten, perifeeristen verisuonten ja tyrien oireiden hoitoon sekä diagnostiikkaan, että toimenpiteisiin. Sf-clinikenillä teemme yleiskirurgisia toimenpiteitä sekä paikallispuudutuksessa että nukutuksessa. Toimenpiteemme ovat päiväkirurgisia eli kotiudut samana päivänä, etkä tarvitse yön yli jatkuvaa sairaalahoitoa. Yleiskirurgeillamme on laaja näkemys ja kokemus kirurgian alalta.
Tarkan diagnoosin saamiseksi käytämme tarvittaessa apunamme röntgen-, magneetti- ja ultraääni- sekä patologiantutkimuksia. Käytössämme on saman katon alla laboratoriopalveluita, jotka auttavat oikean diagnoosin löytämisessä.
Voit varata ajan helposti nettiajanvaraksemme kautta tai soittamalla asikaspalveluumme
Tyräleikkaus on yksi Sf-clinkenin yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä. Toimenpiteen tekee yleiskirurgian erikoislääkäri, jolta löytyy erittäin vankka kokemus ja edistyksellinen tekniikka tyrien hoitoon. Toimenpiteet tehdään päiväkirurgisesti joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.
Tyrä syntyy, kun vatsakalvon peittämä vatsaontelon sisältö, esimerkiksi ohutsuoli, pääsee nivuskanavan kautta työntymään ihonalaiskerroksen alle. Tyrä näkyy yleensä ulospäin pullistumana. Tyriä tulee yleisimmin nivusten alueelle tai navan ja vatsan etuosan alueelle.
Nivustyrät ovat kaikkein yleisimmin esiintyviä tyriä. Niitä voi muodostua kaikenikäisille, mutta iän myötä niitä ilmaantuu herkemmin. Nivustyrä on pääasiassa miesten tauti, potilaista 95 % on miehiä. Tyrä ei parane itsekseen ja vaivoja aiheuttaessaan se korjataan leikkauksella.
Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina nivusessa tai molemmissa nivusissa, sillä joskus tyrä voi olla molemminpuolinen. Yleensä patti häviää levossa. Tyrä ei aiheuta aina kipua, mutta usein siihen liittyy pientä vaivaa mm. liikkuessa. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.
Leikkauksessa nivuseen tehdään noin 7 cm:n suuruinen viilto, jonka kautta kirurgi avaa nivuskanavan ja työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon. Leikkauksessa repeämän tai aukon päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen. Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole.
Napatyrässä suoliston osa tai vatsapaita on työntynyt vatsalihasten etupuolelle ihon alle napaan tai navan vierelle. Napatyrälle altistavat keskivartalolihavuus ja naisilla myös raskaudet.
Napatyrä voi aiheuttaa lievää kipua ja venytyksen tunnetta. Lisäksi oireita voivat olla mahakipu ja oksentelu. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.
Sf-clinikenillä napatyräleikkaus tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa pullistuman kohdalle tehdään leikkausviilto, jonka kautta kirurgi työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon ja sulkee tyräportin. Leikkauksessa avautuneet vatsakalvon päät ommellaan takaisin yhteen. Tämä leikkaus sopii pienten tyrien hoitoon. Isompien napatyrien leikkaushoidossa tyräportin päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen. Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut. Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole
Arpityrä muodostuu aikaisempaan leikkausarpeen, johon on tehty leikkausviilto vatsan ihon ja lihaskerrosten läpi. Leikkaushaavan arpi ei ole koskaan yhtä luja kuin alkuperäinen vatsanpeite. Ajan mittaan vatsan avoleikkauksen jälkeiseen arpeen voi muodostua tyrä.
Arpityrä ei yleensä ole vaarallinen, mutta usein kuitenkin epämiellyttävä. Arpityräleikkaus tehdään nukutuksessa.
Ennen leikkausta sinun tulee käydä tutkimuksessa ja esikäynnillä kirurgillamme. Käynnin yhteydessä sovitaan aika toimenpiteelle ja saat samalla tarkat ohjeet, miten toimia ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.
Peräpukamat eivät ole vaarallisia, mutta sitä vastoin usein epämiellyttäviä ja kivuliaita. Sf-clinikenillä peräpukamaleikkaukset tekee yleiskirurgian erikoislääkäri. Toimenpide tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa.
Peräpukamat ovat eräänlaisia suonikohjuja. Normaalisti ne ovat peräaukon sisäpuolelle on levinnyttä suoniverkostoa. Osa näistä suonista voi laajentua lisääntyneen paineen vuoksi. Peräpukamat jaetaan sisäisiin ja ulkoisiin peräpukamiin riippuen siitä, mistä ne tulevat. Tavallisimpia syitä peräpukamiin ovat ummetus, istuminen pitkään paikallaan, ylipaino ja raskaus. Yleisin peräpukamien hoitomenetelmä on kumilenkki- eli hirttohoito.
Yleisin peräpukamien oire on verenvuoto, jolloin kirkasta verta ilmenee ulostamisen yhteydessä ja paperiin pyyhkiessä. Usein pukamiin liittyy kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Joskus peräpukamiin liittyy myös kipua ja pidätyskyvyn häiriöitä. On tyypillistä, että oireet vaihtelevat ajan mittaan. Välillä voi olla lähes oireettomia kausia, välillä pukamat taas vaivaavat enemmän ja jopa luiskahtelevat ulos.
Hoitoon kannattaa hakeutua, jos verenvuoto on runsasta, häiritsevät oireet pitkittyvät omahoidosta huolimatta, pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle tai jos pukamat aiheuttavat kovaa, äkillistä kipua.
Ensisijaisesti peräpukamia hoidetaan apteekista ostettavilla tuotteilla. Väliaikaista apua kipuihin saa puudutusainetta sisältävistä voiteista.
Peräpukamat tutkitaan yleiskirurgin vastaanotolla, jolloin niille suunnitellaan sopiva hoitomuoto. Yleisin sisäisten peräpukamien poiston hoitomuoto on kumilenkkihoito. Sitä käytetään etenkin silloin, jos pukamat vuotavat usein. Peräpukamat ”hirtetään” asettamalla kumirengas niiden tyveen. Pukamat ja kumirenkaat irtoavat noin 7–10 päivän kuluessa. Hoito voidaan uusia tarpeen mukaan kuukauden kuluttua, jos pukamia on vielä jäljellä.
Peräpukamien poisto tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpide on nopea ja kivuton, eikä sairaslomaa yleensä tarvita. Toimenpiteen jälkeen peräaukosta voi tulla jonkin verran verta.
Jos kuminauhahoidosta ei saada riittävää apua, voidaan pukamat poistaa myös kirurgisesti. Myös tällöin toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.
Toimenpideaamuna tulee käydä suihkussa ja varmistaa, että vatsa on tyhjennetty kunnolla ennen toimenpidettä. Jätä korut kotiin, ja jos käytät kuulokojetta, ota se mukaasi toimenpiteeseen. Muista ottaa myös pitkäaikaislääkkeesi, kuten verenpainelääkkeet, astmasuihkeet ja insuliinit, sekä oma verensokerimittari.
Toimenpidepäivänä voit ruokailla normaalisti ja ottaa lääkkeesi lääkärin antaman listan mukaisesti. Peräpukamaleikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja nukutusta tarvitaan vain harvoin. Itse toimenpide kestää noin 30 minuuttia, jonka jälkeen vointiasi seurataan hetken aikaa heräämössä.
Sf-clinikenillä luomien poistot tekee yleiskirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian erikoislääkäri tai verisuonikirurgian erikoislääkäri. Silmien ja kasvojen alueen luomet poistaa yleensä plastiikkakirurgi.
Jos luomen koossa, muodossa tai värissä tapahtuu muutoksia tai jos luomi alkaa vuotamaan, on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. Yleensä pahanlaatuinen luomi poikkeaa ulkonäöltään normaaleista, vaarattomista luomista.
Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, jonka lääkäri laittaa ennen ihomuutoksen poistoa. Kun alue on puutunut lääkäri poistaa halutun muutoksen kirurgisesti ja sulkee haavan lopuksi joko poistettavin tai sulavin ompelein. Lopuksi haavalle asetetaan haavasidos. Tämän jälkeen olet valmis kotiutumaan jos vointisi on hyvä.
Ihomuutoksen poistamisen kesto riippuu poistettavien muutosten määrästä sekä koosta, mutta noin 15-60minuuttiin.
Toimenpiteeseen ei tarvitse erikseen valmistautua. Ihomuutos/muutokset poistetaan polikliinisesti paikallispuudutuksessa. Jos käytössäsi on jokin verenohennuslääkitys on tästä syytä mainita ennakkoon hoitavalle taholle.
Lipooma eli ihonalainen patti voi johtua useista eri syistä, mutta useimmiten se on hyvänlaatuinen muutos. Lipooman luonne ja syntymekanismi olisi kuitenkin hyvä selvittää lääkärissä etenkin silloin, jos lipooma on kasvanut nopeasti, on läpimitaltaan yli 5 cm tai sen päällä oleva iho on alkanut punoittaa.
Lipooman poisto tehdään paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti. Toipuminen ja toimenpiteen kesto riippuvat lipooman koosta.
Meidät tunnetaan asiakkaan kiireettömästä kohtaamisesta, tinkimättömästä ammattitaidosta sekä viihtyisistä palvelutiloistamme. Meillä olet takuulla hyvissä käsissä. Monialaisessa tiimissämme on kokeneita erikoislääkäreitä, sairaanhoitajia sekä hierojia, parturi-kampaajia ja kosmetologeja.