Gynekologia ja naistentaudit

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Jokaisen naisen tulisi huolehtia läpi elämänsä hyvästä elämänlaadusta, jota säännöllinen gynekologilla käyminen tukee.

Palvelut

Varaa aika

Voit varata ajan helposti nettiajanvaraksemme kautta tai soittamalla asikaspalveluumme

Varaa aika verkossa
+358 40 029 5133

Palvelut

Gynekologia ja naistentaudit

Ponnistuvirtsankarkailu on tahatonta virtsankarkailua fyysisen rasituksen tai ponnistamisen yhteydessä (esim. nauraminen, yskiminen tai hyppiminen). Sen aiheuttaa mm. lantionpohjan lihasten heikkous.
Ponnistuvirtsankarakailu on yleinen vaiva, jota esiintyy kolmasosalla naisista. Ponnistusvirsankarkailu voi olennaisesti haitata päivittäistä elämää ja hankaloittaa liikkumista ja yleistä hyvinvointia. Ponnistusvirtsankarkailua voi esiintyä eri elämänvaiheissa, kuten synnytysten jälkeen, lantionpohjan leikkausten jälkeen tai ikääntymisen seurauksena.
Sf-clinikeniltä apua virtsankarkailuun saa virtsankarkailun korjausleikkauksella (TOT-toimenpide) ja Bulkamid mini-invasiivisellä hoidolla.

Varaa aika verkossa

Sf-clinikenillä sinua hoitaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja auktorisoitu seksuaalineuvoja Eeva Linna. Linna on erikoistunut laaja-alaisesti eri-ikäisten naisten gynekologisten sairauksien hoitoon ja hedelmällisyyteen sekä seksuaalisuuteen liittyviin asioihin. Gynekologin vastaanoton yhteydessä on mahdollista tehdä gynekologinen ultraäänitutkimus sekä ottaa gynekologisia näytteitä, kuten papa-koe.

Yleisiä kysymyksiä gynekologin vastaanotosta

Milloin ja kuinka usein gynekologille?

Naisen olisi hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle ensimmäisen kerran silloin, kun hän suunnittelee ehkäisyn aloittamista tai jos hänellä on kuukautisiin liittyviä ongelmia.

Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kärsii vaivoista, joiden syy voisi olla gynekologinen. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi limakalvojen kuivuus, ärsytys tai kutina, poikkeavat vuodot ja kivut. Myös vaihdevuosioireiden alkaessa apu voi löytyä gynekologin vastaanotolta.

Säännöllinen gynekologilla käyminen läpi elämänvaiheiden on tärkeää. Siitä ei ole haittaa perusterveellekään naiselle, sillä vastaanotolla arvioidaan kokonaisterveyttä ja hyvinvointia sekä voidaan keskustella parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Mitä asioita vastaanotolla käsitellään?

Vastaanotolla puhutaan aluksi käynnin syistä, ja asiakas voi kertoa gynekologille huolenaiheensa ja toiveensa. Gynekologilla käyntiin liittyy usein alatietutkimus. Gynekologi käy läpi seuraavat asiat: pitkäaikaissairaudet, lääkitykset, allergiat, ehkäisyn tarve ja parisuhdetilanne, aiemmat leikkaukset, kuukautiskierron pituus, raskaudet ja synnytykset sekä viimeisimmät papakokeet.

Gynekologisessa laskeumassa kohtu, etummainen tai takimmainen emättimen seinämä ja näin ollen virtsarakko ja peräsuoli voivat työntyä emättimen kautta ulos. Oireita voivat olla painon tunne, ulkonema ja hankaus. Myös suolen ja virtsarakon tyhjentäminen voi olla vaikeaa.
Ensisijainen hoito koostuu lantionpohjan harjoituksista ja limakalvojen hoidosta. Jos laskeuma aiheuttaa merkittäviä oireita, joihin harjoittelu ei auta, voidaan harkita kirurgista hoitoa. Leikkaus tehdään yleensä emättimen kautta, ja siihen käytetään selkäydinpuudutusta tai yleisanestesiaa. Jos etummainen ja takimmainen emättimen seinämä ja näin ollen virtsarakko ja suoli ovat laskeutuneet, ne palautetaan paikoilleen imeytyvillä ompeleilla.
Ennen toimenpidettä sinun tulee käydä gynekologilla arviointia varten.

Mitä tarkoittaa gynekologinen laskeuma?

 

Gynekologinen laskeuma tarkoittaa tilaa, jossa naisen lantion alueen elimet, kuten kohtu, virtsarakko, peräsuoli tai ohutsuoli, laskeutuvat tai työntyvät alas tavallista alemmaksi lantion pohjan heikkenemisen seurauksena. Tämä voi johtua esimerkiksi heikentyneistä lantionpohjalihaksista tai sidekudoksista, jotka tukevat näitä elimiä.

Miten gynekologinen laskeuma oireilee?

Laskeuman oireita voivat olla muun muassa:

  • Painon tunne alavatsassa
  • Ulkonema emättimen suulla
  • Vaikeudet virtsan ja ulosteen pidättämisessä
  • Epämukavuus tai kipu, erityisesti fyysisen rasituksen aikana

Mistä gynekologinen laskeuma voi johtua?

Gynekologinen laskeuma voi johtua esimerkiksi synnytyksistä, vaihdevuosista, ikääntymisestä tai muista tekijöistä, jotka heikentävät lantionpohjan tukevia rakenteita.

Miten gynekologia laskeumia voidaan hoitaa?

Hoitovaihtoehdot voivat sisältää lantionpohjan lihasharjoituksia, elämäntapamuutoksia tai tarvittaessa leikkaushoitoa.

Korkealuokkaiset palvelu- ja hoitotilat

Meidät tunnetaan asiakkaan kiireettömästä kohtaamisesta, tinkimättömästä ammattitaidosta sekä viihtyisistä palvelutiloistamme. Meillä olet takuulla hyvissä käsissä. Monialaisessa tiimissämme on kokeneita erikoislääkäreitä, sairaanhoitajia sekä hierojia, parturi-kampaajia ja kosmetologeja. 

Henkilökohtainen

Kokeneet oman alansa huippuosaajat

Tiimimme koostuu useista eri ammattiryhmistä, ja jokaisen osaamista voidaan hyödyntää tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa sen, että voimme tarjota sinulle laajan valikoiman palveluita. Yhdessä olemme vahvoja.

Uutiset