Tunnistatko erilaiset ihomuutokset? Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Luomen poisto voi olla lääketieteellinen tai esteettinen toimenpide. Näkyvillä paikoilla esiintyvät oireettomat luomet aiheuttavat monille esteettistä haittaa. Oireilevat luomet kannattaa aina poistaa. Luomen poisto on hyvin pieni toimenpide ja se tehdään paikallispuudutuksessa. Lääkäri arvioi poiston yhteydessä tarviiko luomea laittaa patologin tutkittavaksi. Poistokohta suljetaan joko poistettavin tai sulavin ompelein. Toimenpiteestä toipuminen käy nopeasti, eikä sairaslomalle ole tarvetta.

Sf-clinikenillä luomien poistot tekee yleiskirurgian erikoislääkäri, plastiikkakirurgian erikoislääkäri tai verisuonikirurgian erikoislääkäri. Silmien ja kasvojen alueen luomet poistaa yleensä plastiikkakirurgi.

Ajan voit varata puhelimitse tai netissä

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto Nettiajanvaraus
Basaliooma -ihomuutos.

tyvisolusyöpä eli basaliooma

Ihmisen yleisin syöpätyyppi

Melanooma -ihomuutos.

Melanooma eli tummasolusyöpä

Saa alkunsa ihon pigmenttiä tuottavien melanosyyttien hallitsemattomasta kasvusta.

Luomet ja niiden tyypit

Useimmilla ihmisillä on luomia. Joillakin niitä on kymmeniä, toisilla vain muutama tai ei miltei ollenkaan. Luomet lisääntyvät iän myötä ja voivat myös muuttaa muotoaan. Luomien määrä riippuu geeneistä, mutta myös lapsena tai nuorena saatu UV-säteily vaikuttaa niiden määrään. Suurin osa luomista on hyvänlaatuisia ihon viattomia pigmenttiluomia eli naevuksia. 

Yleensä pahanlaatuinen luomi poikkeaa ulkonäöltään normaaleista, vaarattomista luomista. Luomen muodon muuttuessa, kasvaessa tai luomen vuotaessa ei kannata jäädä toimettomaksi, vaan hakeutua luomen poistoon lääkärin vastaanotolle.

Hyvänlaatuinen muutos

– suhteellisen pieni 

– symmetrinen muoto

– tasainen väritys.

Lipooma ja sen poisto

Lipooma eli ihonalainen patti voi johtua useista eri syistä, mutta useimmiten se on hyvänlaatuinen muutos. Lipooman luonne ja syntymekanismi olisi kuitenkin hyvä selvittää lääkärissä etenkin silloin, jos lipooma on kasvanut nopeasti, on läpimitaltaan yli 5 cm tai sen päällä oleva iho on alkanut punoittaa. 

Lipooman poisto tehdään paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti. Toipuminen ja toimenpiteen kesto riippuvat lipooman koosta.

Pahanlaatuinen muutos

– suuri kooltaan 

– epäsymmetrinen muoto

– luomen väri on epätasainen tai luomessa on useampaa eri väriä.

– koholla ihosta olevat luomet

– kun 2-3 kriteeriä edellämainituista täyttyy niin suositellaan ihomuutoksen poistoa

Melanooma ja sen hoito

Melanoomariskiä lisää liiallinen ihon auringolle altistuminen, aurinkosuojan puute sekä runsasluomisuus. Riskiä sairastua tautiin kasvattavat vaalea, pisamainen, herkästi palava iho, sukurasite taudille sekä ihon palaminen lapsuudessa.

Erinäiset ihosyövät eli melanoomat ovat nopeimmin yleistyviä syöpiä. Melanoomista vain 20 % kehittyy aiemmin iholla olleeseen pigmenttiluomeen,  suurin osa siis kehittyy ihokohtaan, jossa ei ole aiempaa muutosta.

Melanooman tärkein hoitokeino on leikkaus. Tervettä kudosta tulee poistaa 1–2 cm melanooman ympäriltä. Marginaalin riittävyys tarkastetaan patologin mikroskooppitutkimuksessa.

Melanooman ehkäisy

Melanooman ennaltaehkäisyssä ainoa ja tärkein keino on riittävä auringon UV-säteilyltä suojautuminen sekä ihon palamisen välttäminen etenkin nuorena. Runsasluomisen, auringossa helposti palavan henkilön tulisi välttää auringon UV-säteilyä myös aikuisena. Solariumin käyttöä ei suositella lainkaan alle 18-vuotiaille eikä riskiryhmiin kuuluville.

 Sf-cliniken ei suosittele kenellekään solariumin käyttöä.

Potilasohje

Haavan hoito

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Haavataitosta ei saa vaihtaa ensimmäiseen vuorokauteen. Sidokset tulee jatkossa vaihtaa, mikäli sidoksen imupinnasta yli puolet täyttyy eritteestä. Suihkussa käynti on sallittua, kun ompeleiden laittamisesta on kulunut yksi vuorokausi. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa haava-alue painelemalla sitä puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella. Siisti haava saa olla ilman sidosta.

Ompeleet

Ompeleet poistetaan sovittuna ajankohtana Sf-clinikenillä.

Saunominen ja uiminen on sallittua vasta ompeleiden poiston jälkeisenä päivänä.

Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Saunominen tai uiminen on sallittua viikon kuluttua sulavien ompeleiden laittamisesta.

Liikunta

Voit liikkua normaalisti kivun sallimissa rajoissa tai annettujen ohjeiden mukaisesti. Vältä haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Kipu

Haava-alueella voi olla kipua. Voit käyttää kivun hoitoon apteekista ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä tai lääkärin määräämiä kipulääkkeitä.

Turvotus

Toimenpidealueella voi ilmetä turvotusta muutaman päivän ajan, mikäli toimenpide on tehty käden tai jalan alueelle. Kohoasento sekä sormien tai varpaiden liikuttelu edistää turvotuksen häviämistä. Haavan ympärille voi joskus muodostua mustelma. Se on merkki ihon alle tulleesta verenpurkaumasta ja häviää itsekseen.

Otathan yhteyttä, jos

– Sinulla on yltyvää haavakipua, johon särkylääkkeet eivät auta.

– Haava vuotaa jatkuvasti verta tai muuta eritettä.

– Kuume nousee yli 38 asteen.

– Haavan seutu on turvonnut, kuumottunut, punoittava tai pahanhajuinen.