Yläluomileikkauksella eroon lippaluomista

Raskaat yläluomet kulkevat suomalaisessa geeniperimässä. Useimmiten yläluomien velttous alkaa vaivata viimeistään ikääntymisen myötä. Yläluomien roikkuminen aiheuttaa monimuotoisia oireita: Silmät ovat väsyneen näköiset, kulmakarvojen jatkuva nostaminen aiheuttaa otsan jännitystilan ja siitä johtuvaa päänsärkyä, näkökenttä on suppeampi, silmät väsyvät helposti ja niissä voi esiintyä roskien tunnetta.

Sf-clinikenilla yläluomileikkaukset suorittaa kokenut, pitkän linjan plastiikkakirurgian erikoislääkäri Inger Mossberg. 

Yläluomileikkauksen hyödyt

– Näkökenttä laajenee ja ilme muuttuu levänneen näköiseksi.

– Pussittavat yläluomet vanhentavat kasvoja, mutta yläluomileikkaus nuorentaa ilmettä huomattavasti. Kun yläluomia ei tarvitse enää kohotella, päänsäryt helpottavat ja otsa silottuu.

– Lopputulos on luonnollinen ja nuorentava.

asiakaspalaute - ylaluomileikkaus - ennen ja jälkeen - naisen kasvot.

Ennen ja jälkeen

Yläluomileikkauksen tulokset

Ajan voit varata puhelimitse

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto

Mitä yläluomileikkauksessa tehdään?

Yläluomileikkauksessa silmäluomilta poistetaan ylimääräistä, roikkuvaa ihoa ja pullottavaa rasvaa. Leikkaus tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Yläluomileikkaus on toimenpiteenä nopea ja turvallinen ja sen tekee plastiikkakirurgian erikoislääkäri. 

Yläluomileikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen ei esiinny juurikaan kipua ja kipulääkkeen tarve onkin yleensä vähäistä. Toipumisvaiheessa leikkausalueella on luonnollisesti jonkin verran turvotusta, mustelmia ja punoitusta, yleensä noin 1–2 viikon ajan. Toipumisaika on yksilöllistä. Sairaslomaa voit tarvita noin viikon verran toipumisprosessin ja työn mukaan.

Näin hakeudut yläluomileikkaukseen

Ennen toimenpidettä sinun tulisi käydä konsultaatiossa Sf-clinikenillä. Konsultaatiossa arvioidaan leikkauksen tarve ja päätetään mahdollinen leikkauspäivä. Konsultaatioon tullessasi sinulla tulee olla mukana ajantasainen lääkelistasi. Konsultaatiokäynti ei sido sinua toimenpiteeseen.

Ohjeita silmäluomileikatulle potilaalle

Kun saavut toimenpiteeseen

Voit syödä kotona normaalisti.

Tule toimenpiteeseen puhtaana, pese kasvosi huolellisesti. Älä laita kasvoillesi kosteusvoidetta toimenpideaamuna.

Toimenpiteen jälkeen:

  1. Nuku ensimmäiset yöt puoli-istualtaan.
  2. Käytä rasvaista ihosalvaa leikkaushaavojen päällä ensimmäisen viikon ajan.
  3. Käytä ulkoillessasi aurinkolaseja välttääksesi silmien siristelyä ja haavojen kiristymistä.
  4. Hoida arpia niin kauan kun ne ovat punaiset.

Verenvuoto ja turvotus

Puudutusaine aiheuttaa pienten verisuonien supistumista ja aineen vaikutuksen lakattua verisuonet voivat avautua aiheuttaen vuotoa haavan reunoilta. Tavallisesti on kysymys parista veripisarasta, eikä tämä verenvuoto ole koskaan vaarallista. Voit painaa sideharsotaitoksella silmäluomea kevyesti parin minuutin ajan, jolloin verenvuoto yleensä lakkaa. Ensimmäisten 24 tunnin aikana ei suositella rasitusta, joka voi aiheuttaa verenvuotoja leikkausalueella.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinun tulee istua ensimmäiset tunnit mukavasti lepotuolissa kostea pyyhe silmilläsi. Pidä pyyhe viileänä. Älä käytä jäädytettyä ainetta, sillä se voi aiheuttaa ihoon paleltumavamman. Makuuasento voi lisätä silmäluomien verenvuotoa ja turvotusta. Ensimmäiset yöt tulee nukkua puoli-istualtaan, jotta silmäluomet eivät turpoa liikaa.

Makuuasennossa nukkuessasi silmäluomet voivat turvota niin, ettet pysty avaamaan silmiä aamulla. Luomet ovat vähemmän turvoksissa toisen yön jälkeen ja kolmannen yön jälkeen turvotus on melkein kokonaan poissa. Parin päivän jälkeen mustelmat, jotka olet saanut leikkauksen aikana, siirtyvät hitaasti alaspäin silmien alle. Mustelmien väri muuttuu ajan mittaan keltaisemmaksi. Voi kestää jopa viikkoja ennen kuin ne ovat poissa. Mustelmien hoitoon voidaan käyttää Hirudoid-salvaa (ks. salvat).

Ompelulangat

Ompelulangoissa ei ole solmuja, jotta vältytään ihomerkkien syntymiseltä. Ompelulanka on ohutta nylonlankaa. Silmäluomia ei ommella itsestään sulavalla langalla, sillä se voi aiheuttaa herkästi tulehduksellisen reaktion ja lisätä arpikudosta. Molempiin silmäluomiin jää neljä langanpäätä, jotka kiinnitetään ihoa vasten ohuella teipillä. Yhteensä luomilla on siis kolme pientä laastaria kummallakin puolella. Jos poistat laastarit ensimmäisten päivien aikana, on mahdollista, että lanka kulkee laastarien mukana. Vältä tätä!

Jos laastari hankaa, se voidaan poistaa useimmiten kolmantena tai neljäntenä päivänä, mutta lankaa ei saa vetää pois.

Ompelulangat poistetaan 5–6 päivää toimenpiteen jälkeen tottuneen hoitohenkilön toimesta. Kun langat on poistettu, iholla voi esiintyä punoitusta ja turvotusta, joka häviää parissa päivässä. Arvet voi meikata piiloon.

Arvet

Kun langat on poistettu, alkaa arpien paranemisprosessi. On hyvin yksilöllistä, miten pitkään tämä prosessi kestää, mutta tavallisesti puhutaan parista kuukaudesta.  Aluksi arvet ovat punaiset ja hieman koholla, minkä jälkeen ne vaalenevat ja laskeutuvat. Lopuksi arvista tulee ohuet, kalpeat viivat, jotka uppoavat tavallisiin ihopoimuihin. Jotta paranemisprosessi tapahtuisi nopeasti ja lopputulos olisi paras mahdollinen, arpien on oltava peitettyinä joko ohuella rasvakerroksella, kuten rasvaisella ihosalvalla tai silikonilla. Silikonisalvaa voit ostaa Sf-clinikeniltä ja joistain apteekeista. Tällaisia salvoja ovat esimerkiksi Dermatix ja Kelo-cote.

Vältä auringonottoa, sillä auringonvalo voi joskus aiheuttaa arpien tummenemista. Joskus arpien läheisyyteen voi ilmestyä pieniä valkoisia pisteitä eli talirauhasia. Silmäluomissa on sadoittain talirauhasia, jotka voitelevat silmäluomien ihoa pienten aukkojen läpi. Kun arpikudos on suurimmillaan, jotkut aukot voivat umpeutua estäen talin ulos pääsemisen. Tämä näkyy pienenä valkoisena pisteenä ihon alla. Kun arpikudos pienenee ja arven punoitus kalpenee, talirauhasten aukot yleensä aukeavat ja pisteet häviävät.

Suihku ja kylpy

Voit käydä suihkussa jo vuorokausi leikkauksen jälkeen, kunhan sinulla on rasvaista salvaa haavojen päällä. Olethan varovainen pyyhkeen kanssa! Pidä pyyhettä hellästi silmiä vasten tai anna alueen ilmakuivua. Vältä kylpemistä kunnes ompeleiden poistosta on kulunut kaksi vuorokautta.

Salvat 

Rasvainen ihosalva

Leikkauksen jälkeen levitämme ohuen vaseliinikerroksen leikkaushaavojesi päälle. Vaseliinia käytetään sidoksen sijasta ja se suojaa haavoja. Voitelemalla arvet rasvaisella ihosalvalla monta kertaa vuorokaudessa pidät ihon pehmeänä ja suojaat arpia. Tällöin paranemisprosessi etenee ongelmitta. Rasvainen salva estää myös kovien arpikarstojen muodostumista.

Hirudoid-salva

Hirudoid-salva nopeuttaa mustelmien häviämistä hieman, mutta sen käyttö ei ole välttämätöntä. Hirudoid-salvaa voit ostaa ilman reseptiä apteekista. Vältä salvan joutumista silmiin käyttämällä sitä varovaisesti ja voitelemalla ainoastaan ohuita kerroksia.

Otathan yhteyttä, jos

– Haavassa on yltyvää, voimakasta kipua, johon särkylääkkeet eivät auta.

– Haava alkaa erittää voimakkaasti.

– Kuume nousee yli 38 asteen.

– Haava aukeaa.