Vatsanahan kiristysleikkaus eli abdominoplastia

Vatsanahan kiristysleikkauksella (abdominoplastia) poistetaan ylimääräinen, löysä ja roikkuva iho alavatsalta sekä korjataan mahdollinen vatsalihaserkauma. Vatsanahan kiristysleikkaus parantaa merkittävästi pömpöttävän vatsan ulkonäköä.

Vatsanpeitteet voivat menettää muotonsa raskauden tai rajun painonpudotuksen jälkeen. Reilusti venyessään iho menettää pysyvästi osan luontaisesta kimmoisuudestaan eikä välttämättä palaudu entiselleen. Ihon venymisen lisäksi  suorat vatsalihakset voivat erkaantua toisistaan. Tästä seurauksena on vatsan pullotus ja alavatsalla roikkuva iho-rasvakudosvanne. Venymisen myötä myös vartalon iholle saattaa jäädä venymisarpia.

Ajan voit varata puhelimitse tai netissä

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto Nettiajanvaraus

Mitä vatsanahan kiristysleikkauksessa tehdään?

Vatsanahan kiristysleikkauksessa eli abdominoplastiassa ylimääräinen iho ja ihonalaisrasva poistetaan kirurgisesti. Suorien vatsalihasten erkaantuminen toisistaan ja sen aiheuttama toiminnallinen haitta voidaan myös korjata leikkauksessa. Toimenpiteen tekee kokenut kirurgi tai plastiikkakirurgi, ja se tehdään päiväkirurgisesti nukutuksessa. Leikkaustapa ja leikkauksen tavoitteet käydään ennen leikkausta läpi yhdessä potilaan kanssa.

Näin hakeudut toimenpiteeseen

Ennen toimenpidettä sinun tulee käydä konsultaatiossa Sf-clinikenillä. Konsultaatiossa  käydään läpi tavoitteet, mahdolliset komplikaatiot ja päätetään mahdollinen ajankohta toimenpiteelle. Tämän lisäksi määrätään myös mahdolliset lisätutkimukset. Konsultaatioon tullessasi sinulla tulee olla mukanasi ajantasainen lääkelistasi. Konsultaatiokäynti ei sido sinua leikkaukseen.

Toipuminen vatsanahan kiristysleikkauksesta

Kotiudut leikkauksen toimenpidepäivän iltana. Toimenpiteen lopuksi vatsaan laitetaan yleensä dreenit eli laskuputket, jotka poistetaan parin päivän sisällä riippuen vuodon määrästä.

Haavojen hidastunut paraneminen ja eritys on varsin tavallista, koska haavat ovat pitkät ja ompeleet saattavat nousta pintaan.  Runsaampaa kudosnestekertymää esiintyy osalla potilaista. Kertymiä voidaan tyhjentää neulalla ja ruiskulla tarpeen mukaan. Kudosnestekertymää ehkäistään leikkauksen jälkeen pidettävällä tukiliivillä.

Leikkauksen jälkeen tukivyötä tulee käyttää 3–6 viikon ajan. Kovaa fyysistä rasitusta ja ponnistelua  tulee välttää vähintään kahden viikon ajan sekä painavien esineiden nostelua vähintään kuukauden ajan. Rauhallinen liikkuminen, kuten esimerkiksi kävely, on kuitenkin tärkeää toipumisen kannalta.

Leikkauksen lopullisen lopputuloksen näkee vasta 3–6 kuukauden kuluttua.

Potilasohje toimenpiteeseen saapuvalle

Ennen toimenpidettä

Tupakointi

Lopeta tupakointi 2–3 viikkoa ennen toimenpidettä. Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista ja lisää tulehdusriskiä.

Luontaistuotteet ja tulehduskipulääkkeet

Verenvuotoriskin vuoksi tauota kaksi viikkoa ennen toimenpidettä mm. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, e-vitamiini ja Omega-3. Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.

Leikkauspäivänä

Ole syömättä ja juomatta

Älä syö kiinteää ruokaa enää kello 24 jälkeen. Voit nauttia pieniä määriä kirkkaita nesteitä kaksi tuntia ennen toimenpidettä.

Lääkeet

Saat henkilökohtaiset ohjeet ennen toimenpidettä. Jos käytössäsi on säännöllinen lääkitys, kuten esimerkiksi verenpainelääkkeet tai insuliini, ota ne mukaan saapuessasi toimenpiteeseen.

 Peseytyminen

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Älä rasvaa ihoasi ennen toimenpidettä. Peseydy leikkausaamuna kotonasi ja saavu paikalle ilman meikkiä.

Korut

Jätä korut kotiin ja ota lävistykset pois.

Sairastuminen

Ethän tule sairaana toimenpiteeseen. Jos sairastut, ota meihin yhteyttä.

Leikkauksen jälkeen

Kotiudut toimenpidepäivän iltana. Ennen kotiutumistasi lääkäri arvioi kuntosi ja saat jatkohoito-ohjeet ja kontrolliajat mukaasi. Järjestä itsellesi seuralainen, joka on kanssasi leikkauksen jälkeisen yön.

Haavan hoito-ohje

Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisriskin vuoksi. Haavataitosta EI SAA vaihtaa ensimmäiseen vuorokauteen. Sidokset tulee jatkossa vaihtaa, mikäli sidoksen imupinnasta yli puolet täyttyy eritteestä. Suihkussa voi käydä, kun ompeleiden laittamisesta on kulunut yksi vuorokausi. Suihkuta haavaa lämpimällä vedellä ja kuivaa haava-alue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella. Mikäli haava on kuiva ja siisti siihen laitetaan kirurginen ihoystävällinen teippi.

Ompeleet ja mahdolliset dreenit poistetaan sovittuna ajankohtana Sf-clinikenillä.

Saunominen ja uiminen on sallittua vasta ompeleiden poiston jälkeisenä päivänä.

Sulavia ompeleita ei tarvitse poistaa. Saunominen ja uiminen on sallittua viikon kuluttua sulavien ompeleiden laittamisesta.

Voit liikkua normaalisti kivun sallimissa rajoissa tai annettujen ohjeiden mukaisesti. Vältä haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Haava-alueella voi olla kipua. Kipulääkettä saa apteekista ilman reseptiä tai lääkärin kirjoittamalla reseptillä.

Otathan yhteyttä, jos

– Sinulla on yltyvää haavakipua, johon särkylääkkeet eivät auta.

– Haava vuotaa jatkuvasti verta tai muuta eritettä.

– Kuume nousee yli 38 asteen.

– Haavan seutu on turvonnut, kuumottunut, punoittaa tai on pahanhajuinen.