Rintojen pienennysleikkaus eli reduktioplastia

Rintojen pienennysleikkaus Torniossa.

Rintojen pienennyksen koetaan usein parantavan elämänlaatua merkittävästi. Sf-clinikenillä rintojen kokoa voidaan pienentää rintojen pienennysleikkauksella. 

Suuret ja painavat rinnat voivat aiheuttaa kosmeettista tai fyysistä haittaa. Yleisiä ongelmia ovat niska- ja hartiaseudun kivut, päänsäryt ja huono ryhti. Lisäksi ne voivat aiheuttaa ihottumaa ja ihorikkoja rinnanalusiin.

Ensimmäinen askel rintojen pienentämisessä on konsultaatioaika lääkärin kanssa. Vastaanottokäynnillä keskustellaan asiakkaan tavoitteista ja toimenpiteeseen liittyvistä asioista sekä arvioidaan rintojen pienennysleikkauksen kriteerit. Vastaanotolla lääkäri tutkii rinnat, arvioi niiden koon, muodon, ihon kimmoisuuden sekä nännipihojen sijoittumisen.

Ajan voit varata puhelimitse tai netissä

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto Nettiajanvaraus

Mikä on rintojen pienennysleikkaus?

Rintojen pienennys on toimenpide, jossa ylimääräistä ihoa ja rintakudosta poistetaan kirurgisesti. Joissakin tapauksissa rintojen pienennysleikkaus voidaan tehdä lääketieteellisistä syistä. Tällöin vakuutusyhtiö tai Kela vaativat plastiikkakirurgin lausunnon ennen leikkausta.

Toimenpide sopii henkilölle, jos:

– Rinnat ovat liian suuret ja aiheuttavat vartalon epäsuhdan.

– Rintojen painosta aiheutuu niska-, selkä- tai hartiakipua.

– Rintaliivien kulkureitillä on syvät painaumat.

– Rintojen alla on ihottumaa tai hautumia.

– Isot rinnat rajoittavat liikuntamahdollisuuksia. 

– Isot rinnat aiheuttavat epämukavuutta tai epävarmuutta.

– Rinnat ovat erikokoiset eli epäsymmetriset.

Mitä rintojen pienennysleikkauksessa tapahtuu?

Rintojen pienennysleikkauksen tekee kokenut plastiikkakirurgian erikoislääkäri. Toimenpide tehdään nukutuksessa. 

Leikkauksessa poistetaan rintarauhaskudosta, rasvaa ja ihoa sekä siirretään samalla nännipihaa ylemmäs. Nännipihaa voidaan myös pienentää suhteessa rinnan kokoon. Leikkaustapa suunnitellaan potilaskohtaisesti yhdessä plastiikkakirurgin kanssa.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksessa rintoihin laitetaan yleensä laskuputket eli dreenit, jotka poistetaan tavallisesti seuraavana päivänä. Suihkuun voi mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Veriset haavasidokset kannattaa vaihtaa puhtaisiin, mutta ei vielä ensimmäisen vuorokauden aikana. Haavojen erittely ja hidastunut paraneminen on varsin yleistä rintojen pienennysleikkauksessa, koska haavat ovat pitkät ja ommelaineet saattavat nousta pintaan. Saunomista ja uimista ei suositella ennen kuin haavat ovat kunnolla parantuneet.

Tukiliivejä käytetään vähintään kahden viikon ajan ympäri vuorokauden. Muutamien kuukausien kuluessa rinnat alkavat asettua luonnolliseen muotoonsa. Myös arvet alkavat vaalentua ja madaltua.

Sairasloman pituus vaihtelee 3–4 viikkoon työstä riippuen.

Hoito-ohjeet toimenpiteeseen saapuvalle

Ennen kirurgista toimenpidettä

Tupakointi

Lopeta tupakointi 2–3 viikkoa ennen toimenpidettä. Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista ja lisää tulehdusriskiä.

Luontaistuotteet ja tulehduskipulääkkeet

Verenvuotoriskin vuoksi tauota 2 viikkoa ennen toimenpidettä mm. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, e-vitamiini ja Omega-3. Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.

Leikkauspäivänä

Ole syömättä ja juomatta leikkauspäivänä

Älä syö kiinteää ruokaa enää kello 24 jälkeen leikkausta edeltävänä päivänä. Voit nauttia pieniä määriä kirkkaita nesteitä kaksi tuntia ennen toimenpidettä.

Lääkkeet

Saat henkilökohtaiset ohjeet ennen toimenpidettä. Jos käytössäsi on säännöllinen lääkitys, kuten esimerkiksi verenpainelääkitys tai insuliini, ota lääkkeet mukaasi saapuessasi toimenpiteeseen.

Peseytyminen

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Älä rasvaa ihoasi ennen toimenpidettä. Peseydy leikkausaamuna kotonasi ja saavu paikalle ilman meikkiä.

Korut

Jätä korut kotiin ja ota lävistykset pois.

Ethän tule sairaana toimenpiteeseen. Jos sairastut, otathan meihin yhteyttä.

Leikkauksen jälkeen

Kotiudut noin 4–6 tuntia toimenpiteen jälkeen. Lääkäri arvioi vointisi ennen kotiutumistasi. Saat jatkohoito-ohjeet ja kontrolliajat mukaasi. Järjestä itsellesi seuralainen, joka on kanssasi leikkauksen jälkeisen yön.