Allmän kirurgi

Allmänkirurgi är en del av kirurgin som specialiserar sig på behandling, diagnostik och ingrepp för symtom relaterade till bukhålan, sköldkörteln, huden, mjukvävnader, perifera blodkärl och bråck. På Sf-cliniken utför vi allmänkirurgiska ingrepp både under lokalbedövning och narkos. Våra ingrepp är dagkirurgiska, vilket innebär att du kan åka hem samma dag och inte behöver övernattande sjukhusvård. Våra allmänkirurger har bred kunskap och erfarenhet inom kirurgins område.
För att säkerställa en noggrann diagnos använder vi vid behov röntgen, magnetkamera, ultraljud och patologiska undersökningar. Vi har även laboratorietjänster under samma tak, vilket underlättar att hitta rätt diagnos.

Tjänster

Boka tid

Du kan enkelt boka tid via vår onlinebokning eller genom att ringa vår kundtjänst.

Boka tid via nätet
+358 40 029 5133

Tjänster

Allmän kirurgi

Bråckoperation är en av de vanligaste kirurgiska ingreppen på Sf-cliniken. Ingreppet utförs av en specialist inom allmänkirurgi med gedigen erfarenhet och avancerad teknik för behandling av bråck. Operationerna är dagkirurgiska och görs antingen under lokalbedövning eller narkos.

Hur uppstår ett bråck?

Ett bråck uppstår när innehållet i bukhålan, täckt av bukhinnan, till exempel tunntarmen, tränger genom ljumskkanalen och hamnar under underhudslagret. Bråck syns vanligtvis som en utbuktning. De förekommer oftast i ljumskarna eller på naveln och buken.

Ljumskbråck: Hur uppstår det och hur behandlas det?

Ljumskbråck är den vanligaste formen av bråck. Det kan drabba människor i alla åldrar, men risken ökar med åldern. Ljumskbråck är främst en manssjukdom, där 95 % av patienterna är män. Bråck läker inte av sig självt och kräver operation om det orsakar besvär. Ljumskbråck visar sig som en mjuk utbuktning i ljumsken eller i båda ljumskarna, eftersom bråck ibland kan vara dubbelsidigt. Vanligtvis försvinner det i vila.

Bråck orsakar inte alltid smärta, men det är ofta förknippat med ett visst obehag, särskilt vid rörelse. Kraftig smärta i området kring bråcket är en anledning att söka vård så snabbt som möjligt.

Vid operation görs ett cirka 7 cm långt snitt i ljumsken, där kirurgen öppnar ljumskkanalen och skjuter bråcksäcken tillbaka in i bukhålan. Under operationen placeras ett förstärkande nät över öppningen eller bristningen i bukväggen för att förhindra att ett nytt bråck uppstår. Efter operationen övervakas ditt tillstånd en stund av vår personal, och därefter får du gå hem. Återhämtningen från operationen är snabb och kräver vanligtvis inte någon längre sjukskrivning.

Navelbråck: Hur uppstår det och hur behandlas det?

Vid navelbråck tränger en del av tarmen eller bukhinna genom bukmusklerna och hamnar under huden vid eller nära naveln. Övervikt i midjeområdet och graviditet hos kvinnor är riskfaktorer för navelbråck.

Navelbråck kan orsaka mild smärta och en känsla av sträckning. Andra symtom kan vara magsmärta och kräkningar. Kraftig smärta i området kring bråcket är en anledning att söka vård så snabbt som möjligt.

På Sf-cliniken utförs navelbråcksoperationer dagkirurgiskt under lokalbedövning. Vid operationen görs ett snitt över bråcket, och kirurgen skjuter tillbaka bråcksäcken in i bukhålan och stänger öppningen. Vid mindre bråck sys bukväggens öppnade kanter ihop igen. Vid större bråck placeras ett förstärkande nät över öppningen för att förhindra att ett nytt bråck uppstår. Efter operationen övervakas ditt tillstånd en stund av vår personal, och därefter får du gå hem. Återhämtningen från operationen är snabb och kräver vanligtvis inte någon längre sjukskrivning.

Ärrbråck: Hur uppstår det och hur behandlas det?

Ärrbråck uppstår vid ett tidigare operationsärr där ett snitt har gjorts genom bukens hud och muskellager. Operationssårets ärr är aldrig lika starkt som den ursprungliga bukväggen. Med tiden kan ett bråck bildas i ärret efter en öppen bukoperation.

Ärrbråck är vanligtvis inte farligt, men det kan ofta kännas obehagligt. Operation av ärrbråck utförs under narkos.

Hur förbereder jag mig inför operationen?

Före operationen behöver du genomgå en undersökning och ett förbesök hos vår kirurg. Under besöket bokas en tid för ingreppet, och du får samtidigt noggranna instruktioner om hur du ska förbereda dig inför och sköta dig efter operationen.

Hemorrojder är inte farliga, men ofta obehagliga och smärtsamma. I ovanliga fall kan man få hemorrojder vid en tumör i ändtarmen. På Sf-cliniken utförs hemorrojdoperationer av en specialist inom allmänkirurgi. Ingreppet är dagkirurgiskt och görs under lokalbedövning.

Vanliga frågor om hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en form av åderbråck. Normalt är de en del av blodkärlsnätet som finns inne i ändtarmsområdet. På grund av ökat tryck kan vissa av dessa blodkärl utvidgas. Hemorrojder delas in i inre och yttre beroende på var de är belägna. Vanliga orsaker till hemorrojder är förstoppning, långvarigt sittande, övervikt och graviditet. Den vanligaste behandlingsmetoden är gummibandsligering.

Symtom på hemorrojder?

Det vanligaste symtomet är blödning, där ljusrött blod syns vid avföring eller på toalettpapper. Andra symtom är klåda, obehag och ibland smärta eller problem med avföringskontroll. Symtomen kan variera över tid; ibland är de nästan obefintliga, medan de vid andra tillfällen kan bli mer besvärande.

När bör jag söka vård?

Sök vård om blödningarna är rikliga, symtomen kvarstår trots egenvård, om hemorroiderna har fallit utanför anus, eller om de orsakar plötslig och svår smärta.

Hur behandlas hemorrojder?

Hemorrojder behandlas i första hand med receptfria läkemedel från apoteket. Tillfällig smärtlindring kan fås från krämer med bedövande effekt. På mottagningen undersöks hemorrojderna av en kirurg som planerar lämplig behandling.

Den vanligaste metoden för inre hemorrojder är gummibandsligering, särskilt om hemorrojderna ofta blöder. Hemorrojderna ”snörs av” genom att ett gummiband placeras vid deras bas. Efter cirka 7–10 dagar lossnar hemorrojderna och gummibanden. Behandlingen kan upprepas efter en månad om det fortfarande finns hemorrojder kvar. Behandlingen är smärtfri.

Efter ingreppet kan det förekomma en mindre blödning från ändtarmsområdet. Om gummibandsligering inte ger tillräcklig effekt kan hemorrojderna avlägsnas kirurgiskt, också under lokalbedövning. Ingreppet är snabbt och smärtfritt, och sjukskrivning behövs vanligtvis inte. Dock kan man ha smärtor dagarna efter operation.

Hur förbereder jag mig inför ingreppet?

På operationsdagen bör du duscha och se till att tarmen är ordentligt tömd före ingreppet. Lämna smycken hemma, och om du använder hörapparat ska du ta med den. Kom också ihåg att ta dina långvariga läkemedel, som blodtrycksmedicin, astmaspray och insulin, samt din egen blodsockermätare. Ät normalt på operationsdagen och ta dina läkemedel enligt läkarens anvisningar. Hemorrojdoperation utförs vanligtvis under lokalbedövning, och narkos behövs sällan. Själva ingreppet tar cirka 30 minuter, och därefter övervakas ditt tillstånd en stund i uppvakningsrummet.

På Sf-cliniken utförs borttagning av födelsemärken av en specialist i allmänkirurgi, plastikkirurgi eller kärlkirurgi. Födelsemärken på ögon- och ansiktsområden tas vanligtvis bort av en plastikkirurg.

När bör jag söka läkare?

Om ett födelsemärke ändrar storlek, form eller färg, eller börjar blöda, bör du boka en tid hos en läkare. Ett elakartat födelsemärke skiljer sig vanligtvis i utseende från normala, ofarliga födelsemärken.

Hur går ingreppet till och hur lång tid tar det?

Ingreppet utförs under lokalbedövning, som läkaren administrerar innan hudförändringen tas bort. När området är bedövat avlägsnar läkaren den aktuella förändringen kirurgiskt och sluter såret med antingen borttagbara eller absorberbara stygn. Till sist sätts ett förband på såret. Därefter kan du gå hem om du mår bra.

Tiden för borttagning av en hudförändring beror på antalet och storleken på förändringarna, men ingreppet tar vanligtvis cirka 15–60 minuter.

Hur förbereder jag mig inför ingreppet?

Ingreppet kräver ingen särskild förberedelse. Hudförändringen eller förändringarna tas bort polikliniskt under lokalbedövning. Om du använder blodförtunnande läkemedel bör du informera vårdpersonalen om detta i förväg.

Hur känner jag igen ett lipom och hur tas det bort?

Ett lipom, eller en underhudsknöl, kan bero på flera olika orsaker men är oftast en godartad förändring. Lipomets natur och uppkomstmekanism bör dock utredas av en läkare, särskilt om lipomet har vuxit snabbt, är över 5 cm i diameter eller om huden ovanför har börjat rodna.

Borttagning av ett lipom görs dagkirurgiskt under lokalbedövning. Återhämtningen och ingreppets längd beror på lipomets storlek.

Högklassiga service- och vårdlokaler

Vi är kända för vårt omsorgsfulla kundbemötande, vår kompromisslösa yrkeskunskap och våra trivsamma lokaler. Hos oss är du i goda händer. Vi talar svenska, finska och engelska, och vårt dedikerade team av erfarna specialistläkare, sjuksköterskor, massörer, frisörer och kosmetologer finns här för dig.

Personal

Erfarna experter inom sina respektive områden

Vårt team består av flera olika yrkesgrupper, och allas kompetens kan utnyttjas vid behov. Detta möjliggör att vi kan erbjuda dig ett brett utbud av tjänster. Tillsammans är vi starka.

Nyheter