Urologi

Tjänster

Boka tid

Du kan enkelt boka tid via vår onlinebokning eller genom att ringa vår kundtjänst.

Boka tid via nätet
+358 40 029 5133

Tjänster

Urologi

Manlig sterilisering, eller vasektomi, syftar till en permanent och slutgiltig preventivmetod. En av de vanligaste procedurerna på Sf-cliniken är sterilisering av män. Ingreppet utförs av en specialist inom allmänkirurgi och görs under lokalbedövning som dagkirurgi.

Vanliga frågor om manlig sterilisering

Hur utförs sterilisering och vilka är behandlingsstegen?

Vid sterilisering görs små hudsnitt i den övre delen av pungen. Sädesledarna skärs av genom snitten. Ingreppet tar cirka 30 minuter och är enkelt och säkert. Eventuella biverkningar och komplikationer är få.

När är jag steril?

Fullständig preventiv effekt uppnås cirka 10 veckor efter operationen. Kunden måste lämna ett spermaprov 10 veckor efter operationen för att säkerställa att ingreppet har varit framgångsrikt.

Ansökan om sterilisering: Vem passar vasektomi för?

I Finland krävs en ansökan för sterilisering. Om kunden har fyllt 30 år eller är förälder till minst tre barn räcker ett utlåtande från den läkare som utför ingreppet. Innan steriliseringen kan utföras måste kunden diskutera proceduren med en läkare. Vid läkarbesöket bokas en tid för ingreppet.

I Sverige krävs att man ska vara 25 år, om man är yngre krävs ansökan till Socialstyrelsen.

Hur förbereder jag mig för ingreppet?

Sluta röka 2–3 veckor före ingreppet, eftersom rökning försämrar sårläkning och ökar risken för infektioner. På grund av blödningsrisken rekommenderas att avbryta användningen av till exempel NSAID-läkemedel, Magnecyl, Treo, Trombyl, E-vitamin och Omega-3 två veckor före ingreppet. Många naturläkemedel kan påverka blodets koagulationsförmåga och interagera med läkemedel som används under operationen.

Dagen före operationen: Duscha och ägna särskild uppmärksamhet åt renlighet i ljumskområdet. Raka bort håret runt pungen.

På operationsdagen: Duscha och använd stödjande underkläder. Lämna alla smycken hemma.

Korrigering av förhudens förträngning krävs ofta om patienten har en trång förhud. Ibland kan ett snitt i den spända förhuden vara tillräckligt som behandling.

Vanliga frågor om Circumcisio

Vad är circumcision?

Med circumcision menas manlig omskärelse. Hos SF-cliniken utförs omskärelse av medicinska skäl. Inte av kosmetiska, eller religiösa skäl.

Vilka orsaker finns för att söka sig till omskärelse?

Trång förhud (fimosis)-Fimosis innebär att förhuden är för trång för att kunna dras tillbaka över ollonet.Detta kan ibland orsaka smärta när penisen är erigerad och i sällsynta fall kan det vara svårt att urinera.Återkommande balanit- Balanit innebär att förhuden och penishuvudet blir inflammerade och infekterade. Parafimos-Parafimos innebär att förhuden inte kan återföras till sitt ursprungliga läge efter att ha dragits tillbaka, vilket gör att penishuvudet blir svullet och smärtsamt. Omedelbar behandling krävs för att undvika allvarliga komplikationer, t.ex. begränsat blodflöde till penis. Kontakta akutmottagningen! Balanit xerotica obliterans-Detta tillstånd orsakar phimosis och påverkar i vissa fall även penishuvudet, som kan bli ärrigt och inflammerat. Cancer i penis- Peniscancer är en mycket ovanlig typ av cancer som innebär att en vårtliknande utväxt eller ett sår uppstår på penisänden eller under förhuden, eller att det förekommer blödning, flytningar eller hudförändringar på penis eller förhuden.

Är omskärelse den enda behandlingsformen?

I de flesta fall rekommenderas omskärelse först när andra, mindre invasiva och mindre riskfyllda behandlingar har prövats och inte fungerat. Lindriga fall av phimosis kan behandlas med topikala steroider som hjälper till att mjuka upp huden och göra

Vilka risker är förknippade med omskärelse?

I norden är komplikationer efter omskärelser som utförs av medicinska skäl sällsynta och de flesta män upplever inte några betydande problem.

Bortsett från den initiala svullnaden är blödning och infektion de två vanligaste problemen i samband med omskärelse.

Hydrocele kan behandlas antingen genom punktion eller kirurgi. Vid punktion är risken för återfall större än vid kirurgisk behandling.

Vanliga frågor om hydrocele

Vad är hydrocele?

Hydrocele är en vattenbråck i pungen.

Hur visar sig hydrocele?

Ger sig oftast till känna som ensidig svullnad i pungen. Diagnosen ställs antingen vid undersökning hos din läkare och/eller med hjälp av ultraljud. Svullnaden består av vätskeansamlingar mellan de olika vävnadsskikten kring testiklarna och bitestiklarna. Hos barn beror hydrocele på att bukhinnan inte slutit sig i ljumsken och att vätska från buken kan samlas i pungen. 

När ska man söka läkare omedelbart?

Vid nytillkommen svullnad i pungen är det viktigt att utesluta testikelcancer - i synnerhet hos yngre män, dvs före 35års ålder. Om du upptäcker en nytillkommen knöl, eller svullnad - boka tid hos läkare för snar undersökning.

När ska man överväga behandling?

Vattenbråck är helt ofarligt och behöver inte åtgärdas. Skäl att åtgärda vattenbråck är obehag, skav i huden och om svullnaden förhindrar sex. 

Hur behandlas hydrocele?

Man kan antingen operera vattenbråcket i lokalbedövning, eller narkos, men man kan även tömma vätska med en nål och spruta in vävnadslim i tomrummet efter vätskan. Vid tömning och användande av lim är risken för återfall större än efter operation, och behandlingen kan behöva upprepas. Pungen öppnas och all vätska töms ut. Om det rör sig om ett spermatocele tar man bort större delen av de vätskeinnehållande hinnorna. Hydrocele sys ihop på insidan av pungen. Man blodstillar mycket nogrannt för att undvika blödning i pungen efter operationen. Huden i pungen försluts med stygn som löses upp av sig självt. 

Vad ska beaktas efter operationen?

Du kan ofta känna en tryckande smärta de första dagarna efter operationen. Man brukar ofta ha hjälp av svagare smärtlindrande tabletter. Märker du feber, tilltagande svullnad eller ökad smärta ska du kontakta oss. Undvik samlag och bad under den första veckan. Duscha går bra redan dagen efter operationen. Det är vanligt att pungen är svullen i flera veckor efter operationen

Vilka komplikationer kan uppstå vid operationen?

Komplikationer till ingreppet är infektion i området och blödning. Vid tecken till komplikation enligt ovan skall du kontakta oss, eller närmaste akutmottagning. 

Vanliga frågor om Cystoskopi

Vad är cystoskopi?

Cystoskopi är en undersökning av urinblåsan med hjälp av en kamera (cystoskop).

När görs cystoskopi?

Cystoskopi görs när urinröret och/eller urinblåsan behöver undersökas, till exempel:

  • För att utreda olika symptom från urinvägarna, såsom blod i urinen, smärta vid urinering, läckage av urin, frekvent urinering eller svårigheter att kissa.
  • För att undersöka möjliga orsaker till återkommande urinvägsinfektioner.
  • För att undersöka om prostatan är förstorad så att det orsakar förträngningar som gör det svårt att kissa.

Hur görs cystoskopi?

Cystoskopi utförs under lokalbedövning, där en bedövningsgel sprutas in i urinröret. Därefter förs ett tunt, böjligt rör med en kamera längst fram in i urinröret. Genom att kontinuerligt fylla urinröret och urinblåsan med saltlösning kan dessa undersökas noggrant. Under undersökningen kan läkaren också ta prover från urinblåsan och utföra vissa behandlingar med hjälp av cystoskopet.

Känns cystoskopi smärtsamt?

Undersökningen är oftast inte särskilt obehaglig.

Finns det komplikationer vid cystoskopi?

Komplikationer är ovanliga, men ungefär en av tjugo personer som genomgår cystoskopi utvecklar en urinvägsinfektion efter undersökningen. Då kan det svida kraftigt, särskilt när du nästan har kissat klart. Du kan också behöva kissa väldigt ofta. Kontakta oss om symtom uppstår. Under helgerna, kontakta närmaste jourcentral eller akutmottagning.

TUR-P-operation kan användas för att behandla godartad prostataförstoring. Ungefär en av tio patienter som genomgått TURP-operation får tillbaka sina symtom inom tio år. Då kan operationen göras igen.

Vanliga frågor om Prostataresektion (TURP)

Vad betyder TUR-P?

TUR-P är en hövlingsoperation av prostatan för godartad prostataförstoring. TUR-P är en välkänd, säker och effektiv metod för behandling av besvär relaterade till godartad prostataförstoring.

Vilka symtom är förknippade med godartad prostataförstoring?


Strålen kan vara svagare och det kan vara svårt att börja kissa.
Det kan krävas ansträngning för att tömma urinblåsan helt.
Det känns som att urinblåsan inte är helt tömd efter att ha kissat.
Strålen avbryts en eller flera gånger när du kissar.
Behovet av att kissa uppstår oftare.
Det kan läcka urin när du plötsligt känner att du behöver kissa.

Vilken information bör samlas in innan läkarbesök?


Innan besöket fyller du i ett frågeformulär och mäter din urinmängd samt vätskeintag under två dagar. Ibland kan vi be dig att mäta hur snabbt du kissar första decilitern urin. Ditt PSA-värde kontrolleras om du inte nyligen har tagit ett blodprov. Boka en tid för PSA-prov på SF-Clinicens laboratorium.

Hur undersöks godartad prostataförstoring?


Läkaren undersöker prostatan via ändtarmen. Om operation eller särskild medicinering övervägs behövs även en ultraljudsundersökning av prostatan via ändtarmen för att mäta prostatans storlek. Ett ultraljud av urinblåsan är också nödvändigt. I sällsynta fall kan en cystoskopi vara nödvändig för att undersöka urinröret och urinblåsan.

Hur behandlas godartad prostataförstoring?


Godartad prostataförstoring kan behandlas på flera sätt. Behandlingsalternativen varierar, och den bästa behandlingen väljs individuellt:

  • Läkemedel kan vara ett alternativ.
  • Operation kan vara nödvändig.
  • Behandling med mikrovågor eller andra värmebehandlingar.
  • Kateter i urinblåsan.

Hur utförs TUR-P-operationen?

Operationen görs genom urinröret. Vanligtvis tas en del av prostatan bort så att den blir mindre. Operationen varar i 30-60 minuter. Patienten ligger på rygg i en gynekologisk position. Läkaren för in ett smalt instrument genom urinröret till prostatan. På instrumentets spets finns en liten elektrisk enhet som läkaren använder för att successivt ta bort vävnad tills urinröret återfår sin normala form. Efter operationen sätts vanligtvis en kateter in i urinröret. Katetern tas bort samma dag eller dagen efter operationen. Ibland kan katetern behöva vara kvar längre och tas bort på vårdcentralen.

Behöver jag sjukskrivning efter TUR-P-operationen?

Du behöver vara sjukskriven i två till fyra veckor.

Finns det biverkningar vid operationen?

Det är ovanligt att erektionsproblem utvecklas efter TURP-operationen. Däremot är det vanligt att sädesvätskan leds in i urinblåsan istället för att komma ut genom penisen vid ejakulation. Detta påverkar inte förmågan att få orgasm, och för de flesta känns upplevelsen nästan densamma.

Högklassiga service- och vårdlokaler

Vi är kända för vårt omsorgsfulla kundbemötande, vår kompromisslösa yrkeskunskap och våra trivsamma lokaler. Hos oss är du i goda händer. Vi talar svenska, finska och engelska, och vårt dedikerade team av erfarna specialistläkare, sjuksköterskor, massörer, frisörer och kosmetologer finns här för dig.

Personal

Erfarna experter inom sina respektive områden

Vårt team består av flera olika yrkesgrupper, och allas kompetens kan utnyttjas vid behov. Detta möjliggör att vi kan erbjuda dig ett brett utbud av tjänster. Tillsammans är vi starka.

Nyheter