Hemorrojder

Hemorrojder är inte farliga, men ofta obehagliga och smärtsamma. I ovanliga fall kan man få hemorrojder vid en tumör i ändtarmen. På Sf-cliniken utförs hemorrojdoperationer av en specialist inom allmänkirurgi. Ingreppet är dagkirurgiskt och görs under lokalbedövning.

Vanliga frågor om hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en form av åderbråck. Normalt är de en del av blodkärlsnätet som finns inne i ändtarmsområdet. På grund av ökat tryck kan vissa av dessa blodkärl utvidgas. Hemorrojder delas in i inre och yttre beroende på var de är belägna. Vanliga orsaker till hemorrojder är förstoppning, långvarigt sittande, övervikt och graviditet. Den vanligaste behandlingsmetoden är gummibandsligering.

Symtom på hemorrojder?

Det vanligaste symtomet är blödning, där ljusrött blod syns vid avföring eller på toalettpapper. Andra symtom är klåda, obehag och ibland smärta eller problem med avföringskontroll. Symtomen kan variera över tid; ibland är de nästan obefintliga, medan de vid andra tillfällen kan bli mer besvärande.

När bör jag söka vård?

Sök vård om blödningarna är rikliga, symtomen kvarstår trots egenvård, om hemorroiderna har fallit utanför anus, eller om de orsakar plötslig och svår smärta.

Hur behandlas hemorrojder?

Hemorrojder behandlas i första hand med receptfria läkemedel från apoteket. Tillfällig smärtlindring kan fås från krämer med bedövande effekt. På mottagningen undersöks hemorrojderna av en kirurg som planerar lämplig behandling.

Den vanligaste metoden för inre hemorrojder är gummibandsligering, särskilt om hemorrojderna ofta blöder. Hemorrojderna ”snörs av” genom att ett gummiband placeras vid deras bas. Efter cirka 7–10 dagar lossnar hemorrojderna och gummibanden. Behandlingen kan upprepas efter en månad om det fortfarande finns hemorrojder kvar. Behandlingen är smärtfri.

Efter ingreppet kan det förekomma en mindre blödning från ändtarmsområdet. Om gummibandsligering inte ger tillräcklig effekt kan hemorrojderna avlägsnas kirurgiskt, också under lokalbedövning. Ingreppet är snabbt och smärtfritt, och sjukskrivning behövs vanligtvis inte. Dock kan man ha smärtor dagarna efter operation.

Hur förbereder jag mig inför ingreppet?

På operationsdagen bör du duscha och se till att tarmen är ordentligt tömd före ingreppet. Lämna smycken hemma, och om du använder hörapparat ska du ta med den. Kom också ihåg att ta dina långvariga läkemedel, som blodtrycksmedicin, astmaspray och insulin, samt din egen blodsockermätare. Ät normalt på operationsdagen och ta dina läkemedel enligt läkarens anvisningar. Hemorrojdoperation utförs vanligtvis under lokalbedövning, och narkos behövs sällan. Själva ingreppet tar cirka 30 minuter, och därefter övervakas ditt tillstånd en stund i uppvakningsrummet.

Tjänster

Boka tid

Du kan enkelt boka tid via vår onlinebokning eller genom att ringa vår kundtjänst.

Boka tid via nätet
+358 40 029 5133