Med övre ögonlocksoperation bli Du av med överskottshuden på ögonlocket

Tunga övre ögonlock finns i det finska och svenska genetiska arvet. I de flesta fall börjar överskottshuden komma vid övre medelåldern. Överskottshuden orsakar en mängd olika symtom: ögonen ser trötta ut, den ständiga höjningen av ögonbrynen orsakar ett spänningstillstånd i pannan och resulterar i huvudvärk, synfältet blir smalare, ögonen blir lätt trötta och det kan finnas en känsla av skräp i ögat.På Sf-cliniken utförs övre ögonlockoperationer av en erfaren, sedan länge specialist inom plastikkirurgi, Inger Mossberg.

Fördelar med övre ögonlocksoperation

– Synfältet normaliseras och utseendet ändras till ett vilat utseende.

Överskottshuden på  övre ögonlocken gör att ansiktet ser  äldre ut, och en övre ögonlocksoperation föryngrar utseendet avsevärt. När de övre ögonlocken inte längre behöver lyftas, blir huvudvärken lättare och pannan slätas.

Slutresultatet är naturligt och föryngrande.

asiakaspalaute - ylaluomileikkaus - ennen ja jälkeen - naisen kasvot.

Före och efter

Resultat av övre ögonlocksoperation

Du kan boka en tid via telefon

+46727031473 och +358400295133

Prislista

Vad görs vid övre ögonlocksoperation?

Vid kirurgi av övre ögonlocket tas överflödig, hängande hud bort och ibland minskar man fettkuddar från ögonlocken. Operationen utförs som dagkirurgi i lokalbedövning. Övre ögonlockskirurgi är ett snabbt och säkert förfarande och utförs av en specialist inom plastikkirurgi.

Återhämtning efter övre ögonlocksoperation

Det finns ibland lite smärta efter operationen och behovet av smärtstillande medel är vanligtvis lågt. Under återhämtningsfasen finns det naturligtvis viss svullnad, blåmärken och rodnad på operationsplatsen, vanligtvis i cirka 1 till 2 veckor. Återhämtningstiden är individuell. Du kan behöva sjukfrånvaro i ungefär en vecka beroende på hur snabbt Du återhämtar Dig och vilket arbete Du har.

Så här ansöker Du om övre ögonlocksoperation

Innan operation måste Du rådgöra med Sf-cliniken. Samrådet bedömer behovet av operation och beslutar om ett eventuellt datum för operationen. När Du kommer till ett samråd bör Du ha en uppdaterad lista över Dina läkemedel. Konsultationsbesöket binder Dig inte till operation.

Instruktioner för ögonlocksoperation

Före operationen:

Du kan äta hemma normalt.

Tvätta ansiktet ordentligt på operationsdagen. Sätt inte fuktighetskräm eller smink i ansiktet på morgonen.

Efter operationen:

  1. Sov halvsittande de första nätterna.
  2. Sätt en fet hudsalva på ögonlocket under den första veckan.
  3. Bär solglasögon när Du är utomhus för att undvika att kisa med ögonen.
  4. Behandla ärren så länge de är röda.

Blödning och svullnad

Efter operationen ska Du sitta de första timmarna i en bekväm vilstol med en fuktig handduk över ögonen. Håll handduken sval. Använd inte fryst material eftersom det kan orsaka frostskador på huden. Att ligga ner kan öka blödningen och svullnaden i ögonlocket. 

De första nätterna ska Du sova sittande så att ögonlocken inte sväller. Om Du ligger ner kan Dina ögonlock svälla så att Du inte kan öppna ögonen på morgonen. Ögonlocken är mindre svullna efter den andra natten och efter den tredje natten är svullnaden nästan helt borta.

Bedövningsmedlet gör att små blodkärl drar ihop sig, och när effekten av bedövningsmedlet slutar kan blodkärlen öppnas och orsaka en blödning från sårkanterna. Det är vanligtvis ett par droppar blod, och denna blödning är aldrig farlig. Med en kompress kan du trycka lätt på ögonlocket i några minuter, så slutar vanligtvis blödningen. Undvik stress och ansträngning det första dygnet. Gnugga inte ögonlocket med handduk.

 Efter ett par dagar kommer de blåmärken Du fått under operationen långsamt att röra sig ner under ögonen. Blåmärkenas färg blir gul med tiden. Det kan ta upp till veckor innan de är borta. Hirudoid salva kan användas för att behandla blåmärken (se salvor).

Sytrådar

För att undvika hudmärken sätts inga knutar i sytrådarna. Sytråden är en tunn nylontråd. Ögonlocken sys inte med självsmältande tråd, eftersom det lätt kan orsaka en inflammatorisk reaktion och öka ärrvävnaden. Ögonlocken sitter ihop med fyra trådändar, som är fästa mot huden med ett tunt tejp. Totalt har ögonlocken således tre små plåster på varje sida. Om Du tar bort plåstren under de första dagarna är det möjligt att tråden kommer att lossna med plåstren. Undvik detta!

Sytrådarna tas bort 5-6 dagar efter ingreppet av en van vårdgivare, vanligtvis på Sf-cliniken. När trådarna har tagits bort kan rodnad och svullnad uppstå på huden, som försvinner efteer några dagar. Smink kan sättas på för att dölja.

Läkning

När trådarna har tagits bort börjar processen att läka ärren. Det är väldigt individuellt hur lång tid den här processen tar, men vi pratar vanligtvis om ett par månader. Ursprungligen är ärren röda och något upphöjda, varefter de ljusnar och sjunker. Slutligen blir ärret tunna, bleka linjer som sjunker ner i vanliga hudveck. För att läkningsprocessen ska ske snabbt och för att få bästa resultat måste ärren täckas med antingen ett tunt fettlager, såsom fet hudsalva eller silikon. Du kan köpa silikonsalva från Sf-cliniken och några apotek. Exempel på sådana salvor är Dermatix och Kelo-Cote.

Undvik att sola, eftersom solljus ibland kan orsaka ärrbildning. Ibland kan små vita prickar eller talgkörtlar förekomma nära ärren. Det finns hundratals talgkörtlar i ögonlocken som smörjer ögonlockens hud genom små öppningar. Vissa öppningar stängs efter operationen, vilket förhindrar att talg kommer ut. Detta visas som en liten vit prick under huden. När ärrvävnaden krymper och ärrets röda bleknar öppnas öppningarna i talgkörtlarna och prickarna försvinner.

Dusch och badkar

Du kan duscha så tidigt som ett dygn efter operationen så länge Du har en fet salva på såren. Var försiktig med handduken! Håll handduken försiktigt mot ögonen eller låt området lufttorka. Ingen bastu/badkar förrän 2 dagar efter att suturerna tagits bort.

Salva

Fet hud salva

Efter operationen sätter vi ett tunt lager vaselin ovanpå Dina sår. Vaselin används istället för förband och skyddar sår. Att smörja ärren med en fet salva flera gånger om dagen håller huden mjuk och skyddar ärren. Läkningsprocessen fortsätter utan några problem. Fet salva förhindrar också bildandet av hårda ärr.

Hirudoid salva

Hirudoid salva påskyndar försvinnandet av blåmärken något, men dess användning är inte nödvändig. Du kan köpa Hirudoid-salva utan recept från ett apotek. Undvik att få salvan i ögonen genom att använda den försiktigt och endast smörja tunna lager.

Vänligen kontakta om

– Det finns en svullen, intensiv smärta i såret där smärtstillande medel inte hjälper.

– Såret börjar blöda kraftigt.

– Febern stiger över 38 grader.

– Såret öppnar sig.