Bukplastikoperation (abdominoplastik)

Bukplastikoperation (abdominoplastik) avlägsnar överflödig, lös och hängande hud från buken och korrigerar eventuell delning av magmusklerna. Bukplastikoperation förbättrar avsevärt utseendet på en utbuktande buk.

Buken kan ändra form efter graviditet eller stor viktminskning. Eftersom huden sträcks ut avsevärt vid fetma eller graviditet så förlorar huden en del av sin inneboende elasticitet och återhämtar sig inte alltid. Förutom att sträcka ut huden kan de raka magmusklerna separeras. Detta resulterar i en uppblåsthet i buken och en hudvalk som hänger i nedre delen av buken. Sträckning kan också lämna sträckmärken (striae) på kroppens hud.

Du kan boka en tid via telefon eller nätbokning

Du kan boka tid via tel +46727031473 och +358400295133

Prislista Nätbokning

Vad görs vid bukplastik?

Vid kirurgi för bukplastik avlägsnas överflödig hud och subkutant fett kirurgiskt. Separation av de raka magmusklerna och den resulterande funktionsnedsättningen kan också korrigeras vid kirurgi. Operationen utförs av en erfaren kirurg eller plastikkirurg och utförs under dagkirurgi i narkos. Metoden för operation och målen för operationen gås igenom tillsammans med kunden innan operation.

Så här ansöker Du om operation

Innan operation ska Du komma på konsultation på Sf-cliniken där man går igenom målen, risk för komplikationer och bestämmer den möjliga tiden för operation. Dessutom kommer eventuell ytterligare utredning att ordineras. När Du kommer till mottagningen bör Du ha en uppdaterad lista över Dina läkemedel. Ett konsultationsbesök binder Dig inte till operation.

Återhämtning efter kirurgi för åtdragning av bukhuden

Du åker hem på operationskvällen. I slutet av operationen placeras drän vanligtvis under huden som tas bort efter ett par dagar, beroende på blödningen.

Långsam sårläkning och vätskeansamling under huden är ganska vanligt eftersom såren är långa och suturer kan komma upp. Vätskeansamlingar kan tömmas med en nål och spruta vid behov. Vävnadsvätskeansamling minskar med en postoperativ korsett.

Efter operationen ska korsetten användas i 3 till 6 veckor. Stark fysisk ansträngning bör undvikas i minst två veckor och tunga lyft  i minst en månad. Men lugn rörelse, som att gå, är viktig för återhämtningen.

Det slutliga resultatet av operationen kommer inte att ses förrän efter 3-6 månader.

Patientinstruktion för den person som ska opereras

Före operation

Rökning

Sluta röka 2-3 veckor före ingreppet. Rökning försämrar sår- och vävnadsläkning och ökar risken för inflammation.

Naturliga produkter och NSAID

På grund av blödningsrisken, ta en paus två veckor före ingreppet, t.ex. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, E-vitamin och Omega-3. Många växtbaserade produkter påverkar blodkoagulationsfaktorer och kan interagera med kirurgiska läkemedel.

På operationsdagen

Ät eller drick inte

Ät inte fast mat efter 24:00. Du kan dricka små mängder klara vätskor fram till två timmar före ingreppet.

Läkemedel

Du kommer att få personliga instruktioner före operation. Om Du har regelbundna läkemedel, såsom blodtryckssänkande medel eller insulin, ta dem med Dig 

Dusch

Duscha kvällen före operation. Smörj inte huden på morgonen. Duscha på morgonen i Ditt hem och kom utan smink.

Smycken

Lämna smycken hemma och ta bort piercingen.

Sjukdom

Om Du blir sjuk, kontakta oss.

Efter operation

Du kommer hem på  operationsdagens kväll. Innan Du återvänder hem kommer Din läkare att bedöma ditt tillstånd och ge Dig uppföljningsinstruktioner och uppföljningstider. Ordna själv en följeslagare som kommer att vara med Dig natten efter operationen.

Skötselanvisningar för sår

Håll såret rent och undvik kontakt med sårområdet på grund av risken för inflammation. Sårförband bör INTE bytas ut den första dagen. Bandage bör bytas senare om mer än hälften av den absorberande ytan på bandaget är fyllt med blod. Du kan duscha dagen efter operation. Duscha såret med varmt vatten och torka sårområdet upprepade gånger med en ren handduk. Vid behov kan såret täckas med ett rent förband. Ett rent sår kan täckas med enbart kirurgiskt tejp ifall det inte vätskar.

Suturer och eventuella drän tas bort vid överenskommen tid med Sf-cliniken.

Bastu och bad är tillåtna dagen efter att suturerna har tagits bort.

Smältbara stygn behöver inte tas bort. Du kan röra Dig normalt inom de gränser som smärtan tillåter eller enligt instruktionerna. Undvik överdriven sträckning, nötning och belastning på sårområdet tills suturerna har tagits bort.

Det kan finnas smärta i sårområdet. Smärtstillande medel finns på apotek utan recept eller med recept från läkare.

Blåmärken är ett tecken på en blödning under huden som försvinner på egen hand.

Kontakta Sf-cliniken ifall

– Du har en förvärrad sårvärk där smärtstillande medel inte hjälper.

– Såret blöder ständigt.

– Febern stiger över 38 grader.

– Sårområdet är svullet, varmt, rött eller illaluktande.