Hemorrojder är mycket vanligt – Du kan få hjälp vid ett läkarbesök

Hemorrojder är inte farliga, men ofta obekväma och smärtsamma.

På Sf-cliniken utförs operation av hemorrojder av en specialist i allmänkirurgi. Operationen utförs som dagkirurgi i lokalbedövning.

Du kan boka en tid via telefon eller nätbokning

+46727031473 och +358400295133

Prislista Nätbokning

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en typ av åderbråck. Normalt är de inne i analkanalen med en spridning av kärlnätverk. Vissa av dessa kärl kan utvidgas på grund av ökat tryck. Hemorrojder delas in i inre och yttre hemorrojder.

De vanligaste orsakerna till hemorrojder är förstoppning, långvarigt sittande, övervikt och graviditet. Den vanligaste metoden för behandling av hemorrojder är gummibandsligatur.

Symtom

Det vanligaste symptomet på hemorrojder är blödning, där klart blod uppträder under avföring och vid torkning på papperet. Det åtföljs ofta av klåda och en obehaglig känsla. Hemorrojder kan också ge smärta och orsaka läckage.

Det är typiskt att symtomen varierar över tiden. Ibland kan det finnas nästan asymptomatiska perioder, ibland stör bulorna mer och glider till och med ut.

Det är tillrådligt att söka behandling om

– Det blöder mycket

– Besvärande symtom kvarstår trots självmedicinering

– Hemorroiden har glidit utanför analöppningen

– Hemorroiden orsakar svår smärta.

Behandling

Hemorrojder behandlas främst med salvor och stolpiller som köps från apotek. Dessa innehåller cortison och lokalbedövningsmedel. 

Hemorrojder undersöks av en läkare, där en lämplig behandling planeras. Man gör alltid en sk rectoskopi/proctoskopi där man tittar in i ändtarmen.

Den vanligaste behandlingen för avlägsnande av inre hemorrojder är gummibandsterapi.. Hemorrojder ”hängs” genom att placera en gummiring vid basen. Knölarna och gummiringarna lossnar efter ungefär 7-10 dagar. Behandlingen kan förnyas vid behov efter en månad. Vid gummibandsbehandling behövs ingen bedövning.

Yttre hemorrojder åtgärdas under lokalbedövning. Operationen är snabbt och relativt smärtfri för de flesta och vanligtvis krävs ingen sjukfrånvaro. Efter operationen kan lite blod komma från anusen.

När ska man åtgärda hemorrojder?

Yttre hemorrojder kan avlägsnas genom att operera bort dem. Operationen utförs i lokalbedövning.

Information för Dig som ska opereras för hemorroider

Före operationen

Duscha på morgonen. Magen måste tömmas ordentligt före ingreppet. Lämna Dina smycken hemma. Om Du använder en hörapparat, ta den med Dig.

Ta också långtidsmedicin med Dig, såsom blodtrycksmedicin, astmaspray och insulin. Det är också bra att ha Din egen blodsockermätare med Dig.

På operationsdagen kan Du äta normalt och ta Dina egna läkemedel enligt listan.

Hemorrojdkirurgi utförs i lokalbedövning, narkos behövs sällan.

Operationen tar cirka 30 minuter, varefter vi övervakar Ditt tillstånd ett tag på uppvakningsenheten.

Återhämtning efter operation

Snittområdet ska alltid duschas efter toalettbesök tills såren har läkt. Anus ska duschas försiktigt, särskilt efter avföring. Sårytor kan utsöndra blodblandad vätska i några veckor.

Att besöka bastun är tillåtet en vecka efter operationen.

Ansträngning måste undvikas under två veckorna efter operationen.

Efter ingreppet kan smärta uppstå i området. För smärtan kan Du ta receptfria smärtstillande medel från ett apotek.

Kontakta oss om:

– Du har svullen sårvärk som smärtstillande medel inte hjälper.

– Febern stiger över 38 grader.

– Området som ska behandlas är svullet, varmt eller rött.

– Det börjar blöda.