Gör det ont i ljumske, navel eller ärr? Sf-cliniken hanterar bråckoperationer med professionalism

Bråckkirurgi är en av de vanligaste operationerna på Sf-cliniken. Ingreppet utförs av en specialist inom allmän kirurgi, som har gedigen erfarenhet av bråckkirurgi och avancerad teknik för behandling av ärrbråck. Operationen utförs dagkirurgiskt under antingen lokalbedövning eller narkos.

Hur bildas ett bråck?

Ett bråck bildas när innehållet i bukhålan täckt av bukhinnan, såsom tunntarmen, kommer in genom ljumskkanalen under det subkutana skiktet. Bråck uppträder vanligtvis utåt som en utbuktning. Bråck uppstår oftast i ljumskområdet eller den främre delen av naveln och buken.

Ljumskbråck

Ljumsken är den vanligaste platsen. Det kan bildas hos människor i alla åldrar, men det är mer vanligt med stigande ålder. Ljumskbråck är huvudsakligen en manlig sjukdom, där 95% av patienterna är män. Bråck läker inte av sig själv och om det orsakar besvär bör det bedömas av kirurg och eventuellt opereras.

Symtom på ljumskbråck:

 Bråck visar sig som en knöl i ljumsken eller i båda ljumskarna, eftersom bråck kan utvecklas på bägge sidor. Vanligtvis försvinner knölen i vila. Bråck orsakar inte alltid smärta, men kommer ofta med en liten ansträngning, t.ex. när Du rör Dig eller lyfter.

Det finns dock en ovanlig men farlig komplikation till ljumskbråck. Bråcket  kan klämmas in och  blodcirkulationen till innehållet i bråcket stoppas och åtföljs av svår smärta, och bråcket kan inte längre skjutas in för hand. Allvarlig smärta i bråckområdet är en anledning att söka behandling så snart som möjligt.

Kirurgisk behandling

På Sf-cliniken utförs ljumskbråckskirurgi som dagkirurgi i lokalbedövning.

Vid operationen görs ett hudsnitt på cirka 7-10 cm i ljumsken, genom vilket kirurgen öppnar ljumskkanalen och skjuter tillbaka bråcket till bukhålan. Ett nät placeras som förstärker bukväggen och öppningen för att förhindra utvecklingen av ett nytt bråck.

Efter operationen kommer vår personal att övervaka Ditt tillstånd, varefter Du kommer hem.Återhämtningen efter operation är snabb och det finns inget behov av lång sjukfrånvaro.

Navelbråck

I navelsträngen har en del av bukhinnan skjutits ut framför magmusklerna under huden in i naveln eller bredvid naveln. Kroppsfetma ökar risken för navelbråck liksom graviditet hos kvinnor.

Symtom på navelbråck

Navelbråcket kan orsaka mild smärta och en känsla av stretching. Symtom kan  också vara magont och kräkningar.

Det finns också en risk för inklämning av navelbråck, då störs blodcirkulationen i området och åtföljs av svår smärta, och bråck kan inte längre skjutas in för hand. Allvarlig smärta i bråckområdet är en anledning att söka behandling så snart som möjligt.

Kirurgisk behandling:

På Sf-cliniken utförs navelbråckskirurgi genom dagkirurgi i lokalbedövning.

Vid kirurgi görs ett snitt vid utbuktningen, genom vilken kirurgen trycker tillbaka bråcket till bukhålan och stänger bråckporten. Ändarna på bukhinnan som öppnas under operation sys ihop igen. Denna operation är lämplig för behandling av små bråck. Vid kirurgisk behandling av större navelbråck placeras ett nät som förstärker bukväggen ovanpå bråckporten, vilket förhindrar utvecklingen av ett nytt bråck.

Efter operationen kommer vår personal att övervaka Ditt tillstånd, varefter Du kommer hem.

Återhämtning efter operation är snabb och det finns inget behov av lång sjukfrånvaro.

Ärrbråck

Ärrbråck bildas efter ett tidigare kirurgiskt ingrepp, där ett snitt har gjorts genom bukens hud- och muskelskikt. Ärret från det kirurgiska såret är aldrig lika starkt som den ursprungliga bukväggen. Med tiden kan ett bråck bildas i ärret efter öppen bukoperation.

Ärrbråck är vanligtvis inte farligt, men ofta ändå obehagligt. Ärrbråckskirurgi utförs vanligen under narkos. Små ärrbråck kan dock utföras i lokalbedövning.

Patientinformation för Dig som ska bråckopereras (ljumske och navel):

Förberedelse inför operation:

Rökning

Rökning bör avbrytas 2-3 veckor före ingreppet. Rökning försämrar sår- och vävnadsläkning och ökar risken för inflammation.

Naturliga produkter och NSAID

På grund av blödningsrisken, ta en paus två veckor före ingreppet, t.ex. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, E-vitamin och Omega-3. Många växtbaserade produkter påverkar blodkoagulationsfaktorer och kan interagera med kirurgiska läkemedel.

Operationsdagen

Ät eller drick inte på operationsdagen

Sluta äta och dricka fyra timmar före ingreppet. Du kan dricka klara vätskor normalt.

Läkemedel

På dagen för ingreppet kan Du normalt ta Dina egna läkemedel, om inte annat är avtalat. Ta också långvariga läkemedel, såsom astmaspray och insulin. Det är också bra att ha Din egen blodsockermätare med Dig.

Dusch

Ta en dusch kvällen före ingreppet. Var särskilt uppmärksam på ljumskens och navelns renhet. Smörj inte huden innan operation. Tvätta på operationsdagens morgon  i Ditt hem och kom utan smink.

Smycken

Lämna smycken hemma och ta bort piercingen.

Kom inte till operation om Du är sjuk

Kontakta oss om Du plötsligt blir sjuk.

Efter operation:

Du kan lämna mottagningen ungefär 2-4 timmar efter ingreppet.

Stygn

Vi stänger vanligtvis såret med suturer som kroppen tar hand om, men i vissa fall kan vi använda några stygn som ska tas bort. Du ska inte gå i bastu under den första veckan efter operationen, eller tills suturerna har tagits bort.

Smärtstillande medel

Du kan äta receptfria smärtstillande medel från ett apotek efter behov.

Sport

Under läkningsfasen är det bra att undvika lyft och ansträngning. Du kan träna så fort Du känner att Ditt tillstånd tillåter det men inte under första veckan. Tung träning kan återupptas successivt. Promenader främjar läkning och förhindrar förstoppning.

Sjukfrånvaro

Normalt behövs ingen sjukskrivning ens vid tyngre arbete.