Vasektomia eli miehen sterilisaatio – pysyvä ehkäisymenetelmä

Miehen sterilisaatiolla eli vasektomialla tavoitellaan pysyvää ja lopullisista ehkäisymenetelmää.

Sf-clinikenin yksi yleisimmistä toimenpiteistä on miesten sterilisaatioleikkaus. Leikkauksen tekee yleiskirurgian erikoislääkäri ja se tehdään paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti.

Ajan voit varata puhelimitse

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto

Miten sterilisaatio tehdään ja mitkä ovat hoidon vaiheet?

Sterilisaatiossa kivespussin yläosaan tehdään pienet ihoviillot. Siemenjohtimet katkaistaan ihoviiltojen kautta. Toimenpide kestää noin 30 minuuttia ja on helppo ja turvallinen. Sterilisaation mahdolliset haitat ja komplikaatiot ovat vähäiset.

Milloin ehkäisyvaikutus alkaa?

Täydellinen ehkäisyvaikutus saavutetaan noin 10 viikkoa leikkauksen jälkeen. Asiakkaan täytyy jättää spermanäyte 10 viikkoa leikkauksen jälkeen, jotta sen onnistuminen voidaan varmistaa.

Sterilisaatioon hakeutuminen: Kenelle vasektomia sopii?

Suomessa sterilisaatiota varten täytetään hakemus. Jos asiakas on täyttänyt 30 vuotta tai on vähintään kolmen lapsen vanhempi, riittää toimenpiteen suorittavan lääkärin lausunto.

Ennen kuin sterilisaatio voidaan tehdä, asiakkaan täytyy keskustella toimenpiteestä lääkärin kanssa. Lääkärin vastaanotolla asiakkaalle sovitaan toimenpideaika. 

Hoito-ohjeet ennen toimenpidettä

Tupakointi

Lopeta tupakointi 2–3 viikkoa ennen toimenpidettä. Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista ja lisää tulehdusriskiä.

Luontaistuotteet ja kipulääkkeet

Verenvuotoriskin vuoksi tauota kaksi viikkoa ennen toimenpidettä mm. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, e-vitamiini ja Omega-3. Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.

Leikkausta edeltävänä päivänä

Käy suihkussa ja kiinnitä huomiota nivusten puhtauteen. Ajele ihokarvat kivesten alueelta tai käytä ihokarvanpoistoainetta.

Leikkauspäivänä

Käy suihkussa ja laita jalkaasi tukevat alushousut. Jätä korut kotiin.

Hoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen

Haavalle laitetaan ompeleet, jotka sulavat itsestään 1–2 viikon kuluessa. Kotiudut 1–2 tunnin kuluttua toimenpiteestä.

Toimenpidepäivänä haavat on pidettävä kuivina. Seuraavana päivänä voit peseytyä normaalisti. Vältä fyysistä rasitusta viikon ajan.

Puudutuksen jälkeen voi esiintyä haavakipua, johon voit ottaa tulehduskipulääkettä. Turvotusta, kosketusarkuutta ja mustelmia voi esiintyä leikkausalueella noin viikon ajan.

Yhdyntää on vältettävä parin viikon ajan. Spermanäyte on otettava 10 viikon kuluttua leikkauksesta.

Ota yhteyttä, jos

– koet yltyvää haavakipua, johon särkylääkkeet eivät auta.

– haava vuotaa verta tai muuta eritettä.

– kuume nousee yli 38 asteen.

– haavan seutu on turvonnut, punoittava, kuumottunut tai pahanhajuinen.