Arpien korjauksilla häivytät näkyvät arpesi

Arpia korjataan yleensä niiden aiheuttaman esteettisen haitan vuoksi. Joskus loukkaantumisista, onnettomuuksista tai leikkauksista johtuvat arvet voivat jäädä koholleen, leveiksi tai vetäytyä sisäänpäin.

Sf-clinikenille hakeudutaan hoitoon yleisimmin kasvojen tai muun näkyvän alueen arpien takia, koska ne koetaan vaivaavina ja elämää häiritsevinä. Meillä arpikorjaukset tekee plastiikkakirurgian erikoislääkäri.

Plastiikkakirurgin vastaanotolla saat tietoa eri hoitokeinoista. Me selvitämme, mikä niistä sopii parhaiten juuri sinulle.

Ajan voit varata puhelimitse

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto

Arpikorjausleikkaukseen valmistautuminen

Arpikorjausleikkauksessa vanha arpi poistetaan ja arven suuntaa vaihdetaan tarvittaessa niin, että se häviää helpommin kasvojen luonnollisiin ihopoimuihin.

Vanhan arven poiston jälkeen iho ommellaan kiinni ja hoitoon käytetään haavateippiä, joka estää arpien levenemisen.

Tarvittaessa suositellaan käytettäväksi silikonirasvaa- tai teippiä, joka estää arven  liikakasvun.

Arpien korjaukset pystytään tekemään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa.  

Arpikorjausleikkauksesta toipuminen on nopeaa, mutta ensimmäisten viikkojen aikana on hyvä välttää sellaista toimintaa, joka voi aiheuttaa painetta korjatulle arvelle.

Arpikorjausleikkauksissa on hyvä muistaa, että ne voidaan tehdä vasta noin vuoden kuluttua arven syntymisestä.

Arven paraneminen

Haavan paranemisen alkuvaiheessa arpi punoittaa ja on koholla, kunnes parantuessaan se vaalenee ja painuu kasaan. 

Hoidon tulos riippuu lähtötilanteesta, ja yksilöllinen tarve korjaukselle arvioidaan plastiikkakirurgin vastaanotolla. Lääkäri käy potilaan kanssa läpi toimenpiteen tavoitteet, riskit sekä realistisesti saavutettavissa olevat lopputulokset. Näiden pohjalta sovitaan yhteisesti sopivin hoitomuoto. 

Useimmiten arven korjaus onnistuu leikkauksella, mutta ei aina. Arpea ei saa kirurgisesti täysin pois, mutta siitä saa vähemmän näkyvän. Hyvällä hoito-ohjeiden noudattamisella pääset parhaimpaan lopputulokseen.

Arven liikakasvu – keloidi vai hypertrofia

Arven liikakasvua on kahdenlaista tyyppiä, joista lievempi on hypertrofia ja hankalampi keloidi. 

Keloidi arpi kädessä.

Keloidi

Keloidi leviää tyypillisesti terveen ihon alueelle eikä yleensä häviä ilman hoitotoimenpiteitä.

Hypertrofinen arpi ranteessa.

Hypertrofinen arpi

Se rajoittuu alkuperäiselle kudosvaurioalueelle ja ajan kuluessa se yleensä painuu terveen ihon tasalle.

Arven liikakasvu ilmenee yleensä vasta haavan paranemisen jälkeen. Jopa vuodenkin kuluttua arven alueelle voi kehittyä tavallista paksumpi, kutiseva, kipeäkin ja pikkuhiljaa kasvava keloidiarpi. Haavan pitkittynyt paraneminen ja tulehtuminen altistavat arven kasvulle. Arven liikakasvun taipumus on osittain perinnöllistä.

Arven liikakasvun jälkihoito on tärkeää. Silikonia sisältävien rasvojen tai silikonilevyn hyödystä ei ole vahvaa näyttöä, mutta useimmiten ne ehkäisevät arven liikakasvua ja voivat myös hieman pienentää olemassa olevia arpia. Niitä suositellaan käytettäväksi paikallisesti usean kuukauden, jopa vuosien ajan.