Virtsankarkailun korjausleikkaus (TOT-toimenpide)

Leikkauksessa virtsaputken alle asetetaan verkkonauha, joka ehkäisee ponnistaessa tapahtuvaa virtsankarkailua.

Nauha asetetaan virtsaputken alle emättimen etuseinämään pienillä metallikoukuilla nivustaipeiden kautta, jonne tehdään pienet haavat koukkuja varten. Leikkaus kestää noin 15–30 minuuttia.

Leikkaus tehdään kevyessä humautuksessa ja paikallispuudutuksessa. Kotiudut samana päivänä.

Ennen toimenpidettä sinun tulee käydä gynekologin vastaanotolla arviossa.

Varaa aika gynekologin vastaanotolle arvioon

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto) tai nettiajanvarauksen kautta.

Hinnasto Nettiajanvaraus

TOT-toimenpiteen eli virtsankarkailun korjausleikkauksen potilasohje 

Leikkauksessa virtsaputken alle asetetaan verkkonauha, joka ehkäisee ponnistaessa tapahtuvaa virtsankarkailua.

Nauha asetetaan virtsaputken alle emättimen etuseinämään pienillä metallikoukuilla nivustaipeiden kautta, jonne tehdään pienet haavat koukkuja varten. Leikkaus kestää noin 15–30 minuuttia. Leikkauksen jälkeen nivustaipeiden haavoihin laitetaan haavateipit, joita suihkutellaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Teipit poistetaan, kun ne alkavat irrota itsestään. Emättimen etuseinämään tulee 3–4 pientä ommelta, jotka sulavat itsekseen.

Leikkaus tehdään kevyessä humautuksessa ja paikallispuudutuksessa tai vaihtoehtoisesti selkäpuudutuksessa.

Leikkaus auttaa vain ponnistuskarkailuun. Yliaktiivisen rakon aiheuttamaan virtsankarkailuun leikkaus ei auta ja voi jopa pahentaa sitä. Ponnistuskarkailukaan ei välttämättä lopu kokonaan, mutta usein vaiva helpottaa huomattavasti.

Leikkauksen jälkeen tulee käyttää säännöllisesti paikallisestrogeeniä (esim. Vagifem tai Ovestin kaksi kertaa viikossa), jotta limakalvot eivät esimerkiksi iän tai yhdyntöjen myötä ohennu ja paljasta verkkonauhaa limakalvojen alta. Jos verkkonauha hankautuu ohentuneiden limakalvojen läpi, joudutaan se yleensä poistamaan, jolloin virtsankarkailuvaiva voi pahentua uudelleen.

Sairasloman jälkeen on tärkeää jatkaa säännöllistä lantionpohjalihasten harjoittelua, sillä se tukee nauhaleikkauksen tehoa.

Leikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Yleisimpiä komplikaatioita ovat leikkauksen jälkeiset virtsatieinfektiot. Harvinaisempia komplikaatioita ovat nivusalueen kipu, virtsaputken tai virtsarakon vauriot sekä alaraajojen hermovauriot. Asiakkaan tulee ymmärtää ja hyväksyä riskit ennen leikkausta ja niistä tulee keskustella lähettävän ja leikkaavan lääkärin kanssa.

Asiakkaan on tärkeä valmistautua leikkaukseen huolellisesti erillisen ohjeen mukaan, jotta toimenpide sujuisi ongelmitta.

Leikkauksen jälkeen tarkistamme, että virtsarakko tyhjenee WC-käynnillä ongelmitta. Tämän jälkeen kotiudut.

Sairaslomaa kirjoitetaan työstä riippuen 7–10 vuorokautta.

Leikkauksen jälkeen raskas ponnistelu, nostelu, hikiliikunta, pyöräily ja yhdyntä ovat kiellettyä kahden viikon ajan.