Ögonlocksoperationer

 

Allmänna råd

 

1.    Sov halvsittande de första nätterna!

2.    Använd fet hudsalva på ärren åtminstone den första veckan!

3.    Använd solglasögon utomhus den första tiden så att Du slipper kisa och dra i ärren!

4.    Sköt om ärren så länge de är röda!

 

silm1

 

 

 

 

Blödning och svullnad

 

Bedövningsmedlet gör att alla små kärl drar ihop sig och när bedövningen släpper öppnar sig en del av dessa kärl.
När bedövningen släpper så kan det alltså blöda lite från sårkanterna. Det handlar oftast bara om några droppar och
blödningen är aldrig farlig. Om Du sitter upp och trycker försiktigt på ögonlocken med en kompress några minuter
så brukar blödningen upphöra. De första 24 timmarna bör Du inte anstränga Dig eftersom det kan ge nya blödningar
i operationsområdet.De närmaste timmarna efter operationen bör Du sitta bekvämt i en fåtölj med en urvriden frottehandduk

silm2
över ögonen. Du kan skölja handduken i kallt vatten då och då så att den håller sig sval. Använd inget som varit i frysen
eftersom det kan ge frostskador i huden. Om Du ligger ner i stället, så blöder det mer från såren och ögonlocken svullnar mer.
Det är bra om Du kan sova halvsittande de första nätterna eftersom det minskar svullnaden av ögonlocken. Om Du ligger
plant på natten så kan ögonen vara så svullna första morgonen att det kan vara svårt att öppna dem. Den andra morgonen
är ögonen mindre svullna och den tredje morgonen är svullnaden nästan borta. Efter några dagar flyttar sig de blåmärken,
som Du har fått efter operationen, långsamt neråt och lägger sig under ögonen. Färgen ändras sedan och blir mer gul.
Det kan ta upp till 2 veckor innan all missfärgning är borta. Det är möjligt att förkorta den tiden något genom att använda
Hirudoidsalva som är mot blåmärken – se salvor.

 

 

Trådar

 

 

sil3Det finns inga knutar på trådarna för det ska bli så lite märken som möjligt. Tråden är en tunn nylontråd, man syr inte ögonlock med sådan tråd som försvinner av sig själv, eftersom den förorsakar en kraftigare inflammatorisk reaktion och därmed ökar ärrvävnaden. Du har 4 trådändor på varje ögonlock och ändorna är fästa mot huden med en liten häfta, dvs 3 små plåster på vardera sidan. Om Du tar bort dessa någon av de första dagarna så finns det risk att en tråd följer med och det är inte bra. Om en häfta skaver så går det för det mesta bra att försiktigt ta bort den efter 3:dje eller 4:e dagen, försök då att inte dra i tråden. Trådarna ska tas bort efter 5-7 dagar av någon som är van. När trådarna har tagits bort så kan man ibland se en liten rodnad upphöjning i huden just där en tråd har dragits ut-denna rodnad försvinner på några dygn. Ett dygn efter att trådarna avlägsnats går det bra att sminka över ärren.

 

Ärr

 

silm4

 

 

 

När trådarna är tagna så börjar ärrens mognadsprocess. Det är mycket individuellt hur lång tid den processen tar, men det rör sig i allmänhet om flera månader. Den första tiden är ärren röda och kanske lite upphöjda, sedan bleknar de och sjunker ihop. Till slut blir de bara tunna, bleka streck som faller in i naturliga hudveck. För att påverka resultatet så att mognadsprocessen går så fort som möjligt, så bör ärren vara täckta med antingen ett tunt fettlager (dvs en fet hudsalva) eller silikon. Det finns silikonsalva som går att köpa via Internet eller på en del apotek som heter Dermatix – se salvor. Du bör inte utsätta ärren för sol. Solljus kan ibland orsaka en mörkfärgad missfärgning.

Ibland uppkommer det små vita prickar intill ärren efter några veckor. Det är små talgkörtlar som delvis har blivit avstängda av ärrvävnaden. På ögonlocken har man hundratals talgkörtlar som smörjer huden via små öppningar. När ärrvävnaden är som störst så stängs en och annan öppning till och talgen kommer inte ut – då ser man en vit prick under huden. När ärrvävnaden sedan krymper och ärret övergår från att vara rött till att bli blekt så öppnas i allmänhet talgkörtlarna igen och prickarna försvinner.

 

Dusch och bad

 

Du kan duscha redan efter ett dygn om Du har en fet salva på ärren. Var försiktig med handduken. håll den bara försiktigt mot ögonen eller låt det lufttorka. Undvik bad tills det har gått 2 dygn efter att trådarna tagits bort.

 

silm5

 

 

Fet hudsalva: När operationen avslutats får Du ett tunt lager vaselin på såren. Vaselinet är i stället för ett förband och skyddar såren. Om Du fortsätter att smörja en fet hudsalva på ärren flera ggr om dagen så håller sig huden mjuk och ärren skyddas, så att läkningsprocessen kan fortgå ostörd. Tänk på att undvika att gnugga ögonlocken  när du avlägsnar smink mm speciellt strax efter att stygnen tagits bort, risk för att såret spricker upp! Den feta salvan förhindrar också att det blir hårda sårskorpor. Hirudoidsalva: Denna salva gör att dina blåmärken försvinner något fortare än vad de skulle göra annars, men Du måste inte använda den. Den finns receptfritt på apotek och kostar drygt 60 kr. Salvan får inte komma in i ögonen, men om Du använder den försiktigt och smörjer tunt så är detta i allmänhet inga problem.
Dermatix: Detta är en silikonsalva som anses påverka ärrens mognadsprocess i positiv riktning. Salvan bildar ett tunt, genomskinligt skikt som man kan lägga smink på eller bara ha som den är. En tub kostar knappt 400 kr och räcker minst 2 månader. Alternativt använda Kelo-Cote som finns att köpa på finska apotek.