Silmäluomileikkaus

 

Ohjeita silmäluomileikatulle potilaalle
Yleisiä ohjeita

 

 

silm1

1. Nuku puoli-istualtasi ensimmäiset yöt.
2. Käytä rasvaista ihosalvaa leikkaushaavojen päälla ensimmäisen viikon ajan.
3. Käytä ulkona aurinkolaseja välttääksesi silmien siristelyn ja haavojen kiristyksen.
4. Hoida arpia niin kauan kun ne ovat punaiset.

 

Verenvuoto ja turvotus

 

Puudutusaine aiheuttaa pienten verisuonten supistumista ja aineen vaikutuksen
lakattua voi verisuonet avautua aiheuttaen vuotoa haavan reunoista. Tavallisesti
on kysymys parista veripisarasta ja tämä verenvuoto ei koskaan ole vaarallista.
Voit painaa sideharsotaitoksella silmäluomea kevyesti pari minuuttia niin verenvuoto
yleensä lakkaa. Ensimmäisten 24 tunnin aikana ei suositella rasitusta, voi aiheuttaa veren-
vuotoja leikkausalueelta.

 

silm2

Ensimmäiset tunnit leikkauksen jälkeen sinun on syytä istua mukavasti lepotuolissa kostea pyyhe silmien päällä. Pidä pyyhe viileänä. Älä käytä mitään jäädytettyä ainetta, koska tämä voi aiheutta ihon paleltumavamman. Makuuasento voi lisätä silmäluomien verenvuotoa ja turvotusta. On hyvä jos voit nukkua ensimmäiset yöt puoli-istualtasi vähentääksesi silmäluomien turvotusta.
Makuuasennossa nukkuessasi silmäluomet voivat turvota niin, ettet pysty aukaisemaan silmiä aamulla. Luomet ovat vähemmän turvoksissa toisen yön jälkeen ja kolmannen yön jälkeen turvotus on melkein kokonaan poissa. Parin päivän jälkeen mustelmat, jotka olet saanut leikkauksen aikana, siirtyvät hitaasti alaspäin silmien alle. Mustelmien väri muuttuu ajan mittaan keltaisemmaksi. Voi kestää jopa viikkoa ennenkuin ne ovat poissa. On mahdollista lyhentää tätä aikaa käyttämällä Hirudoid nimistä salvaa, joka on tarkoitettu mustelmien hoitoon-katso salvat.

 

sil3

Ompelulangat

 

Ompelulangoissa ei ole solmua. Tällä pyritään välttämään niiden aiheuttamia ihomerkkejä. Lanka on ohutta nylonlankaa. Silmäluomia ei ommella itsestään sulavalla langalla, koska nämä langat aiheuttavat herkästi tulehduksellisen reaktion lisäten arpikudosta. Sinulla on kummassakin silmäluomessa 4 langanpäätä ja langanpäät on kiinitetty ihon vasten ohuella teipillä, eli kolme pientä laastaria kummallakin puolella. Jos otat pois nämä laastarit ensimmästen päivien aikana, on mahdollista että lanka kulkee mukana. Vältä tätä!
Jos laastari hankaa, on useimmiten mahdollista poistaa se kolmantena tai neljäntenä päivänä, mutta älä yritä vetää lankaa.
Ompelulangat on otettava pois 5-6 päivän jälkeen tottuneen hoitohenkilön toimesta. Kun langat on poistettu, voi iholla esiintyä punoitusta ja ”turvotusta”, joka häviää parissa päivässä. Arvet voi meikata piiloon.

 

silm4
Arvet

 

Kun langat on poistettu alkaa arpien paranemisprosessi. On hyvin yksilöllistä, miten pitkään tämä prosessi kestää, mutta tavallisesti puhutaan parista kuukaudesta.  Aluksi arvet ovat punaiset ja hieman koholla, tämän jälkeen ne vaalenevat ja laskeutuvat. Lopuksi arvista tulee ohuet, kalpeat viivat, jotka uppoavat tavallisiin ihopoimuihin. Jotta paranemisprosessi tapahtuisi niinnopeasti kuin mahdollista ja että lopputulos olisi niin hyvä kuin mahdollista on arpien oltava peitettyinä joko ohuella rasvakerroksella (esim. rasvainen ihosalva) tai silikonilla. Silikonisalvaa on myytävänä Internetissä ja joissakin apteekeissa. Salvan nimi on Dermatix, Kelo-cote.
Vältä auringonottoa, sillä auringonvalo voi joskus aiheutta arpien tummenemista. Joskus voi  ilmentyä pieniä valkoisia pisteitä arpien läheisyydessä parin viikon jälkeen. Nämä pisteet  ovat pieniä talirauhasia, jonka käytävät ovat sulkeutuneet arpikudoksen vuoksi. Silmäluomissa  on sadoittain talirauhasia, jotka voitelevat silmäluomien ihoa pienten aukkojen läpi. Kun  arpikudos on suurimmillaan, jotkut aukot voivat umpeutua estäen talin ulospääsemisen. Tämä näkyy  pienenä valkoisena pisteenä ihon alla. Kun arpikudos pienenee ja arven punotus kalpenee talirauhasten aukot yleensä aukeavat ja pisteet häviävät.

 

Suihku ja kylpy  

 

Voit käydä suihkussa jo ensimmäisen vuorokauden jälkeen, jos  sinulla on rasvaista salvaa haavojen päällä. Ole varovainen  pyyhkeen kanssa! Pidä pyyhettä varovaisesti silmiä vasten tai  anna alueen ilmakuivua. Vältä kylpemistä kunnes on kulunut 2  vuorokautta ompeleitten poistosta.

 

silm5


Salvat

 

Rasvainen ihosalva: Kun leikkaus on loppunut, saat ohuen vaseliinikerroksen leikkaushaavojen  päälle. Vaseliinia käytetään sidoksen sijasta ja vaseliini suojaa haavoja. Jatkamalla rasvaisen  ihosalvan voitelemista arpien päälle useasti vuorokaudessa pidät ihon pehmeänä ja suojaat arpia ja paranemisprosessi etenee ongelmitta. Rasvainen salva estää myös kovien arpikarstojen muodostumista.

 


Hirudoidsalva

 

Tämä salva nopeuttaa mustelmien häviämista hieman nopeammin,  mutta sinun ej tarvitse käyttää tätä salvaa. Hirudoidsalvaa voit  ostaa ilman reseptiä apteekista ja se maksaa noin 60 kr/6€. Vältä  salvan joutumista silmiin, mutta jos käytät salvaa varovaisesti ja voitelet ohuesti niin useimmiten  ei ongelmaa tule. Voit ostaa Kelo-Cote salvan suomen apteekista ilman reseptiä.