Vaivaako nivus-, napa- tai arpityrä? Sf-cliniken hoitaa tyräleikkaukset ammattitaidolla

Tyräleikkaus on yksi Sf-clinkenin yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä. Toimenpiteen tekee yleiskirurgian erikoislääkäri, jolta löytyy erittäin vankka kokemus ja edistyksellinen tekniikka tyrien hoitoon. Toimenpiteet tehdään päiväkirurgisesti joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa.

Ajan voit varata puhelimitse

Varaa aikasi soittamalla +358400295135 (sairaanhoitaja) tai +358400295133 (vastaanotto).

Hinnasto

Miten tyrä syntyy?

Tyrä syntyy, kun vatsakalvon peittämä vatsaontelon sisältö, esimerkiksi ohutsuoli, pääsee nivuskanavan kautta työntymään ihonalaiskerroksen alle. Tyrä näkyy yleensä ulospäin pullistumana. Tyriä tulee yleisimmin nivusten alueelle tai navan ja vatsan etuosan alueelle.

Nivustyrä

Nivustyrät ovat kaikkein yleisimmin esiintyviä tyriä. Niitä voi muodostua kaikenikäisille, mutta iän myötä niitä ilmaantuu herkemmin. Nivustyrä on pääasiassa miesten tauti, potilaista 95 % on miehiä. Tyrä ei parane itsekseen ja vaivoja aiheuttaessaan se korjataan leikkauksella.

Nivustyrän oireet:

Nivustyrä ilmenee pehmeänä pattina nivusessa tai molemmissa nivusissa, sillä joskus tyrä voi olla molemminpuolinen. Yleensä patti häviää levossa. Tyrä ei aiheuta aina kipua, mutta usein siihen liittyy pientä vaivaa mm. liikkuessa.

Nivustyrään liittyy kuitenkin harvinainen mutta vaarallinen komplikaatio, tyrän kureutuminen. Tyrän kureumassa alueen verenkierto häiriintyy ja siihen liittyy voimakasta kipua, eikä tyrää saa enää käsin painettua sisään. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Leikkaushoito

Sf-clinikenillä nivustyräleikkaus tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. 

Leikkauksessa nivuseen tehdään noin 7 cm:n suuruinen viilto, jonka kautta kirurgi avaa nivuskanavan ja työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon. Leikkauksessa repeämän tai aukon päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen.

Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut.

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole.

Napatyrä

Napatyrässä  suoliston osa tai vatsapaita on työntynyt vatsalihasten etupuolelle ihon alle napaan tai navan vierelle. Napatyrälle altistavat keskivartalolihavuus ja naisilla myös raskaudet.

Napatyrän oireet

Napatyrä voi aiheuttaa lievää kipua ja venytyksen tunnetta. Lisäksi oireita voivat olla mahakipu ja oksentelu.

Myös napatyrään liittyy kureutumisriski. Tyrän kureumassa alueen verenkierto häiriintyy ja siihen liittyy voimakasta kipua, eikä tyrää saa enää käsin painettua sisään. Voimakas kipu tyrän alueella on syy hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Leikkaushoito:

Sf-clinikenillä napatyräleikkaus tehdään päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa.

Leikkauksessa pullistuman kohdalle tehdään leikkausviilto, jonka kautta kirurgi työntää tyräpussin takaisin vatsaonteloon ja sulkee tyräportin. Leikkauksessa avautuneet vatsakalvon päät ommellaan takaisin yhteen. Tämä leikkaus sopii pienten tyrien hoitoon. Isompien napatyrien leikkaushoidossa tyräportin päälle asetetaan vatsan seinämää vahvistava verkko, joka estää uuden tyrän kehittymisen.

Leikkauksen jälkeen henkilökuntamme valvoo vointiasi hetken, jonka jälkeen kotiudut.

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa, eikä tarvetta pitkälle sairaslomalle ole.

Arpityrä

Arpityrä muodostuu aikaisempaan leikkausarpeen, johon on tehty leikkausviilto vatsan ihon ja lihaskerrosten läpi. Leikkaushaavan arpi ei ole koskaan yhtä luja kuin alkuperäinen vatsanpeite. Ajan mittaan vatsan avoleikkauksen jälkeiseen arpeen voi muodostua tyrä.

Arpityrä ei yleensä ole vaarallinen, mutta usein kuitenkin epämiellyttävä. Arpityräleikkaus tehdään nukutuksessa.

Potilasohje tyräleikkaukseen (nivus ja napa) saapuvalle:

Leikkaukseen valmistautuminen:

Tupakointi

Tupakointi tulisi lopettaa 2–3 viikkoa ennen toimenpidettä. Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista ja lisää tulehdusriskiä.

Luontaistuotteet ja tulehduskipulääkkeet

Verenvuotoriskin vuoksi tauota kaksi viikkoa ennen toimenpidettä mm. NSAID, Magnecyl, Treo, Trombyl, e-vitamiini ja Omega-3. Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.

Leikkauspäivänä

Ole syömättä ja juomatta leikkauspäivänä 

Lopeta syöminen ja juominen neljä tuntia ennen toimenpidettä. Kirkkaita nesteitä voit nauttia normaalisti.

Lääkeet

Toimenpidepäivänä voit ottaa normaalisti omat lääkkeesi, ellei toisin määrätä. Ota mukaasi myös pitkäaikaislääkkeet, esim. astmasuihkeet ja insuliinit. Myös oma verensokerimittari on hyvä olla mukana. 

Peseytyminen

Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana. Kiinnitä erityishuomiota nivusten ja navan puhtauteen. Älä rasvaa ihoasi ennen toimenpidettä. Peseydy leikkausaamuna kotonasi ja saavu paikalle ilman meikkiä.

Korut

Jätä korut kotiin ja ota lävistykset pois.

Ethän tule sairaana toimenpiteeseen

Otathan meihin yhteyttä, jos sairastut äkillisesti.

Leikkauksen jälkeen:

Kotiudut noin 2–4 tuntia toimenpiteen jälkeen. 

Ompeleet

Suljemme haavan yleensä sulavilla ompeleilla, mutta joissain tapauksissa voimme käyttää muutamaa poistettavaa ommelta. Saunominen on kiellettyä ainakin ensimmäisen viikon leikkauksen jälkeen, tai niin kauan kunnes ompeleet on poistettu.

Kipulääkitys

Voit syödä apteekin reseptivapaita kipulääkkeitä tarpeen mukaan. 

Urheilu

Paranemisvaiheessa on hyvä välttää nostelemista ja ponnisteluja. Kevyttä liikuntaa voit harrastaa heti, kun koet vointisi sen sallivan. Kävely ja jaloittelu edesauttavat paranemista ja ehkäisevät ummetusta. Raskaisiin urheilusuorituksiin voit palata asteittain kuuden viikon kuluessa.

Sairasloma

Sairasloman pituus arvioidaan potilaskohtaisesti. Yleensä sen pituus on viikosta muutamaan viikkoon.